Image
Nationalmuseums glastak
Nationalmuseums glastak. Foto: Statens Fastighetsverk

Nationalmuseums eleganta glastak vinner stålbyggnadspriset

GLAS FÖR SPÄNNANDE ARKITEKTUR
2020-12-02 10:36

För första gången gick Stålbyggnadspriset till en renovering och ombyggnation. Som vinnare stod Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta stålstruktur som blivit till tack vare stort kunnande, fint detaljarbete och ett mycket nära samarbete mellan samtliga aktörer.

Gert Wingårdh, Wingårdhs och Ulrik Jonasson, Sjölins smide, tog emot priset.

– Det är en fantastisk stålkonstruktion, så vi är jättestolta. Det här var ett lagarbete, och det är tusen man som nu belönas på det här sättet, sade Gert Wingårdh.

– Att vi tillverkade hela konstruktionen i Hälsingland, tog den med båt ner till centrala Stockholm och sedan lyfte upp den i ett enda stycke (800 kilo), det tycker jag är unikt, framhöll Ulrik Jonasson.

Företagen bakom renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum och mottagare av Stålbyggnadspriset är:

Arkitekt: Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor
Beställare: Statens Fastighetsverk
Stålkonstruktör: Sweco Structures
Stålentreprenör: Sjölins Smide

Juryns motivering

Att lägga en ny årsring till vårt magnifika Nationalmuseum är en mycket stor utmaning. Lösningen på Nationalmuseums nya glastak är en ytterst elegant stålstruktur, förverkligad genom ett mycket nära samarbete mellan alla som medverkat. Djup kunskap och stort engagemang i kombination med moderna digitala verktyg har resulterat i de nästan svävande glastaken. Infästningen av glaset i den tunna lätta stålkupolen vittnar om ett mödosamt detaljeringsarbete med ett fantastiskt slutresultat. Som besökare slås man av glasprismornas skimmer och ljuset som silar in genom taken. En elegant skyddande hinna i ett modernt stålskelett som svävar över konsten och historien. I Nationalmuseums nya glaskupoler var stålet den bästa lösningen vilket slutresultatet vittnar om i all sin prakt.

Under Stålbyggnadsdagen fick Stålbyggnadsprisets fyra finalisterna presentera sina projekt på stora scenen. De projekt som inte vann gick dock inte lottlösa. Tack vare den höga nivån på samtliga finalprojekt, valde juryn att tilldela hedersomnämnanden till Containervillan av Måns Tham Arkitektkontor, Husarviksbron av &Rundquist och Nacka Strand No 4 av Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter.

Läs också reportaget i tidningen GLAS om renoveringen av Nationalmuseum

Läs Stålbyggnadsinstitutets pressmeddelande