Image
Vinnarna med blommor och diplom
Vinnarna fr v: Ninna Elmqvist, Lisa Elmqvist, Jeanette Karsten, arkitekt och glaskonstnär och Ulf Stenborg, Printglas AB

Glaspärlan 2024 går till Lisas World

PRISAD GLASARKITEKTUR
2024-04-25 16:19

– Det känns väldigt bra att vinna Glaspärlan för Lisas World. Särskilt som jag har stått för både arkitektur, foto och funktionell design, säger Jeanette Karsten, som med sin glaskonst lyckats med att kombinera estetik och funktion i Lisa Elmqvists restaurang i renoverade Östermalms Saluhall i Stockholm.

Glaspärlan 2024 logotype

Ett av de mest tongivande inslagen i saluhallen är den anrika fisk- och skaldjursrestaurangen Lisa Elmqvist, som funnits här sedan 1926. I samband med återöppningen har beställarna gett den nya restauranginredningen särskilt stor omsorg i fråga om gestaltning, material och detaljer. En av de viktigaste ingredienserna i den klassiska inredningen är de nya vackra glaskonstverken med skaldjurstema som integrerats i arkitekturen.

Lisas World
Identiteten för restaurangen har skapats med hjälp av femton olika konstverk med härdade laminerade glas infattade i mässing.

Identitet med glaskonstverk

– Utmaningen för mig var att jag planerade och genomförde hela projektet, en restaurang utan väggar, själv i minsta detalj, både svårt och roligt. Så jag har skapat en identitet för restaurangen med hjälp av femton olika konstverk med härdade laminerade glas infattade i mässing. Glaslaminaten har försetts med fotografier av konstglas med olika ljusbrytningar, skiftningar och projektioner. De pärlemorskimrande motiven är hämtade från havet med association till snäckor, fiskar och skaldjur, beskriver hon och hyllar arbetet av Printglas som tryckt bilderna på glaset och laminerat det hela, berättar arkitekt Jeanette Karsten.

Avskiljare med transparens

En både tillåtande och avskärmande transparens genom glasen ger avskildhet men också kontakt mellan personal, kunder och andra besökare i saluhallen.

– Att glasen är relativt lätta att hålla rena är samtidigt en viktig del i funktionen, påpekar Jeanette Karsten och tillägger att stor vikt har lagts vid hur glasen kan belysas utan att blända kunderna.

Lisas World
Glaslaminaten har försetts med fotografier av konstglas med olika ljusbrytningar, skiftningar och projektioner.

– Att hitta rätt med ett varmt led-sken krävde en speciallösning med 3d-printade ändar i led-listerna. Nu har vi fått en belysning som fungerar både dag- som kvällstid.

Vinnare av Glaspärlan 2024 – Lisas World

Juryns motivering: ”Projektet tilldelas Glaspärlan 2024 för sin poetiska och innovativa metod att använda laminerat glas – där motiv, kulör, belysning, transparens och translucens, skiftar och varierar på ett vackert, lågmält och häpnadsväckande sätt”.

Pressmaterial finns i vårt pressrum

FAKTA OM PROJEKTET

Byggherre: Lisa Elmqvist, Östermalms Saluhall Stockholms Kommun

Arkitekt och glaskonstnär/glasdesigner: Jeanette Karsten

Glasentreprenör: Printglas AB

Glasleverantör: Printglas AB

Byggsystem: Laminerade glasskivor med unika foton av Jeanette Karsten i specialinfästningar