Image
Porträttbild på Johan van Natijne mot bakgrund av passepartouter

Hallå där Johan van Natijne, grattis till gesällbrevet!

KONSTINRAMNING
2023-12-12 13:00

Hur känns det att ha ett gesällbrev?

– Det känns kul att ha gjort det. Jag har under många år tänkt att jag skulle vilja göra provet men det kräver ju en hel del förberedelser, och så ska man vara iväg ett par dagar, så det har inte blivit av förrän nu. Men nu när jag har gjort det känns det väldigt bra.

Varför ville du göra provet?

– Att ha klarat provet är som att få en typ av legitimation som visar att man kan yrket. Något man kan skylta med. Jag sitter också med i Inramningsgruppen, alltså Glasbranschföreningens arbetsgrupp för konstinramare, och där har de flesta antingen gesäll- eller mästarbrev, så det känns bra att jag också har det. Vi diskuterar ofta formen för provet och då är det ju bra att även jag har insyn i hur provet faktiskt går till och att jag vet att provmomenten känns aktuella.

Hur var det att göra provet?

– Det var inte lätt. Framför allt var det svårt att jobba under tidspress. Det står ju en granskare och tar tid med en klocka. Även om man är van att arbeta utifrån vissa tidsramar så är det ju inte samma sak. Sedan är man inte heller i sin vanliga verkstad och är därför lite ovan vid maskinerna. Det finns också moment som man inte brukar göra så ofta, som att skära passepartout med en handskärare till exempel, det gör jag vanligtvis inte. Så det är tufft. Men trots att provet var krävande, så var det roliga dagar. Vi var fyra personer som var där, vi hade lite koll på varandra sedan tidigare, så det var ett trevligt sätt att umgås.

Hur hade du förberett dig?

– Provet består av ett teoretiskt och ett praktiskt prov och utöver det ska man också lämna in två arbetsprov. Det teoretiska provet och arbetsproverna gör man innan det praktiska så det hade jag ju gjort. Men sedan måste man förbereda sig mentalt också och ta med sig rätt saker, så det krävs en del förberedelser. När jag ser tillbaka i backspegeln så inser jag att jag borde ha läst igenom instruktionerna för det praktiska provet mer noggrant. Det hade varit en fördel. Har man jobbat så länge som jag i yrket är det nog lätt att man tänker att det kommer att gå bra, men det är krävande, så tipset är att komma väl förberedd.

Var det som du hade förväntat dig?

– Ja, det var det nog men tidspressen var jag kanske inte helt beredd på.

Kommer du att hämta ut ditt gesällbrev på stadshuset?

– Jag har inte bestämt mig ännu. Jag är lite sugen på att gå mästarutbildningen också och då blir det nog så att jag hämtar ut mästarbrevet istället.

Vill du liksom Johan få ett bevis på din yrkesskicklighet? 
Här kan du läsa mer om hur provet går till. Nästa gesällprov arrangeras hösten 2024.