Image
Två killar och en tjej håller i en vinstcheck
Foto: Ung Företagsamhet. Från vänster; Lucas Rundén, Selma Hästmark och Emil Falk från Noll Deponi UF

Lösning för återvinning av fönster prisas under EM

HÅLLBARHET
2022-08-16 10:33

När SM i Ung Företagsamhet avgjordes i maj stod det klart att Noll Deponi UF skulle representera Sverige i EM som genomfördes 12-14 juli i Tallinn. Bakom företaget hittar vi tre elever från Gnosjö som tillsammans tagit fram maskinen Window Buster, vilken separerar glas från sin dörr-/fönsterkarm. En idé som tilldelades inte bara ett, utan två EM-guld vid tävlingen som också tituleras Gen-E. Här är Selma Hästmarks egna ord om upplevelsen av Gen-E och Window Busters framtid.

Förutom Selma så representeras Noll Deponi UF av Emil Falk och Lucas Rundén som alla har olika ansvarsområden i UF-företaget. Selma berättar hur hennes har pendlat någonstans mellan marknadschef och produktutvecklare. Hon har både varit med i utvecklingen av Window Buster, grafiskt och funktionellt, men samtidigt ansvarat för sociala medier.

Grattis till två EM-guld, hur känns det?

Tack! Det känns väldigt kul. Även fast vi hoppades på vinst så blev vi såklart chockade när vårt namn ropades upp, berättar Selma.

Ni vann pris för årets innovation – vad betyder det för er?

Det känns otroligt stort då alla företagen från 40 olika länder var med och tävlade om det, säger Selma.

Ni tog ytterligare ett guld; BNY Mellon Future First Award?

Exakt, det är ett pris som delas ut av Bank of New York för bra utfört arbete där helheten vägs in som både ekonomi och innovation. Vi hade inte förväntat oss det, men otroligt kul att tilldelas såklart, säger Selma.

Hur var din upplevelse av Gen-E?

Det var hård konkurrens på plats i Tallinn. Även större variation på de tävlande företagen, vissa representerades av 25 personer och andra tävlande var så unga som 9 år. Men tack vare arrangerade mingel och samarbetsövningar fick vi chans att nätverka med de andra tävlande, berättar Selma som gillar att träffa och skapa kontakt med nya människor.

Vad händer nu med Noll Deponi UF?

Vi har just nu en paus och Window Buster testkörs fortfarande, men vi alla tror på idén och har fler tankar om hur maskinen kan utvecklas. Mitt personliga mål är fortfarande att Window Buster ska användas på alla återvinningscentraler runt om i Sverige, säger Selma och förtydligar att hon brinner för att lösa återvinningscentralernas problem med hanteringen av fönster och dörrar med glas i.

Återvinningen av fönster och dörrar med glas i är i dagsläget svår att hantera. Både sett till tyngden de medför, men även den höga risken för personskador. Därför räknas avfallet ofta till deponi. Med en maskin som Window Buster kan dock återvinningscentralernas deponi minska med 50 procent. Att det är en innovation som ska prisas råder det alltså inga tvivel om. Läs mer om hur Window Buster fungerar i artikeln Årets UF-företag vill underlätta återvinningen av fönster.