Image
kvinna i svart tröja står i en ramverkstad tittar in i kameran och ler
Pernilla Trane på HanssonsRamLimhamn

Ny ordförande i inramningsgruppen; Pernilla Trane

ELIN STORÄNG BESÖKER PERNILLA PÅ HANSSONSRAMLIMHAMN
2022-11-23 10:25

Efter en kort promenad från bussen är jag framme vid Gamla gatan och HanssonsRamLimhamn. Väl framme tajmar jag Pernilla som öppnar dörren vilken kräver en liten extra knuff för att gå upp. Inte minst när de nästintill skoningslösa skånevindarna slår mot den. När hon får syn på mig skiner hon upp medan hon sätter upp flaggan på husväggen som signalerar att nu är det öppet.

man och kvinna i en ramverkstad

Konstinramare sedan 90-talet

Väl inne i ramverkstaden möter jag inte bara Pernilla utan också hennes pappa Sven. De har arbetat ihop sedan början av 90-talet. De var alltså då Pernilla började jobba i sin pappas ramverkstad där hon bara skulle vara kvar något år. Men några år blev flera och nu är vi här på Gamla gatan en blåsig novembermorgon. Att Pernilla fortfarande trivs i verkstan och älskar sitt yrke går dock inte att ta miste på när hon berättar om sina uppdrag där varje inramning är unik. Från att rama in gamla spetsar och silverskedar till att också förgylla ramar – vilket är något av det roligaste hon vet.

Från ölhall och brottarlokal till ramverkstad

man och kvinna sitter vid ett fikabord i ett rum med tavlor på väggarna

Självaste HanssonsRamLimhamn dateras dock ända tillbaka till 1952. Men innan det röda sekelskifteshuset på Gamla gatan i Limhamn blev ramverkstad har den också varit ölhall följt av brottarlokal berättar Sven och tar en sipp av det perfekt kokade kaffet från sin gröna mugg under tiden Pernilla tar hand om en besökare i verkstan. För den gröna muggen är Svens och jag får mitt kaffe serverat i en blå. Det är Sven tydlig med när han räcker mig muggen och samtidigt påpekar att stolen jag sitter på egentligen är hans plats vid fikabordet längst in i verkstan. Trots att vi nyss träffats förstår jag att Sven skojar lite med mig, men också att det sen flera år tillbaka verkligen är Svens plats vid fikabordet jag valt att sätta mig vid.

Pernilla Trane – ny ordförande i inramningsgruppen

kvinna med svart tröja och glasögon vid bord med tavla på

Pernillas engagemang för såväl föreningen som konstinramaryrket kan knappast någon missat. Hon är ansvarig för både utbildningarna och gesällprovet, sitter med i juryn under inramnings-SM och kan numera titulera sig ordförande i Inramningsgruppen. Ett uppdrag hon ödmjukt tror sig klara av då hon redan har koll på många delar av Inramningsgruppens arbete. Dock inte ett uppdrag som kommer utan utmaningar menar Pernilla. Covid har tagit hårt på mångas vilja att vara med på både möten och utbildningar – något som Inramningsgruppen nu närmast ska jobba på för att se en förändring redan under nästa år. Bland annat genom ett nytt upplägg på utbildningarna som förhoppningsvis ska få fler medlemmar att dyka upp.  

Pernilla vill se fler medlemmar i föreningen

På lång sikt vill också Pernilla få in fler medlemmar till föreningen. För just mötet med nya människor är något Pernilla ser som tillfällen att få energi och utbyta kunskap med varandra. Hon menar att även om hon är den som håller i en kurs – lämnar hon den alltid med ny kunskap från de som kom dit för att lära sig något av henne. Att träffa andra kollegor i branschen är vad som ger Pernilla energi in i hennes yrkesroll och därför vill hon att fler ska se och våga ta den möjligheten och gå med. Tillsammans är vi starkare och kan hjälpa varandra när det behövs, säger Pernilla och med de orden tar hon med mig på en rundvandring i verkstan innan det är dags för mig att tacka för kaffet och bege mig ut i vindarna igen.