Nytt forskningsprojekt för smarta solskydd till byggnader och fordon

2018-06-28 14:35

Ett nytt forskningsprojekt som leds av forskningsinstitutet RISE ska utforska möjligheterna att kombinera och styra funktioner i glas. Projektet pågår från juli 2018 till juni 2020 och går under namnet Smarta Multifunktionella Glas. Jerry Eriksson är forskare på RISE och den som leder projektet.  

- Det finns idag en mängd tekniker som ger olika möjliga funktioner som är mer eller mindre mogna för kommersialisering. I projektet undersöker vi vad som händer när man kombinerar dem och hur kan man utnyttja dem på bästa sätt, berättar Jerry Eriksson.  

Projektet fokuserar på att ta fram en multifunktionell solskyddsprodukt som kan integreras i fönster, fasader och bilrutor. Det ger nya unika funktioner för marknaden och ligger väl i linje med samhällets långsiktiga mål för energibesparing och hållbara lösningar.

Delaktiga i projektet är RISE Glas (koordinator), RISE Elektronik, RISE Acreo, ChromoGenics AB, Inwido Sverige AB, Hancap AB, Solibro Research AB, Vasakronan AB och Volvo Personvagnar AB. Total projektbudget är 8 MSEK.

Forskningsprojektet Smarta Multifunktionella Glas finansieras av det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

För ytterligare information kontakta
Jerry Eriksson: jerry.eriksson@ri.se, +46 708 74 63 55