Så har kommunerna klättrat i företagsrankingen

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT 2023
2023-09-20 16:29

Nu finns det möjlighet att ta del av Svenskt Näringslivs ranking Lokalt företagsklimat 2023. En enkätundersökning som redogör för var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I årets ranking står det klart att både Boden och Mariestad gått från botten till toppen av rankingen. 

Boden och Mariestad – årlig förbättring sedan 2013 

Sedan 2013 kan både Boden och Mariestad stoltsera med bättre placeringar i rankingen. Då, 2013, låg Boden på plats 270 men landar i årets ranking på plats 49. Vilket innebär en förbättring med snitt 22 platser per år. En nästan lika fantastisk utveckling visar Mariestad som 2013 låg på plats 204, men placerar sig i årets ranking på plats 28 vilket är en snittuppgång med 18 placeringar per år. 

Snabbare handläggning av bygglov – en gemensam nämnare 

I en intervju med Tidningen Näringslivet berättar vardera kommunstyrelses ordförande om insatser som ligger bakom kommunernas förbättrade placeringar i rankingen. Däribland en gemensam nämnare som handlar om att både Boden och Mariestad sett till att snabba på handläggningen av bygglov. 

– Vi vet att företagen ofta har bråttom, så vi har högt tempo i alla processer. Det är något vi har märkt att företagare verkligen uppskattar, säger Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande till Tidningen Näringslivet.

Även Johan Abrahamsson, ordförande i Mariestads kommunstyrelsen, berättar till Tidningen Näringslivet om hur handläggningen av bygglov var ett område där kommunen behövde skärpa sig i. 

– Det tog bygglovspersonalen till sig och började förenkla. Vi har startat med ”bygglov över disk”, som gör att företagen snabbt kan få besked när det gäller mindre komplicerade bygglov, säger Johan. 

På tn.se kan du läsa hela artikeln om hur Boden och Mariestad gått från botten till toppen av rankingen. 

Nyfiken på resultatet i din kommun? 

Företagsklimat.se finns hela resultatet från undersökningen presenterad. Du har även möjlighet att bryta ner resultatet om du är nyfiken på hur det ser ut i just din kommun.