Image
en man och en kvinna i produktionshall
Tina Johansson, produktionschef och Peter Schultz, vd på Flex Fasadia

Tina Johansson om rollen som produktionschef

Vikten av struktur, ett öppet klimat och att se medarbetarens styrkor
2022-12-12 15:02

Möt Tina Johansson, produktionschef på Flex Fasadia i Hultsfred. Hon som älskar ordning och reda och uppskattar samarbetet och det öppna klimatet på sin arbetsplats. Men också känslan av att inte hunnit med något i listan för dagen då andra problem har behövt prioriteras. Här är helt enkelt mer om livet som produktionschef och varför mocka hästskit är den nästa yogan.

Vägen in i glasbranschen och rollen som produktionschef

Mörkhårig kvinna i vit tröja mot vit bakgrund
Tina Johansson, Produktionschef på Flex Fasadia.

Tina har inte alltid jobbat i glasbranschen. Innan hon började på Flex Fasadia arbetade hon som trafiklärare, men tillslut sade kroppen ifrån efter 11 år och därför sökte hon sig vidare.

– Jag kom in på Flex Fasadia som ekonomiassistent 2016 men fick erbjudande om produktionschefsrollen runt 2019. Jag hade nog aldrig sökt den här rollen själv utan det var Peter Schultz, vår vd, som såg potentialen i mig och vågade satsa, berättar Tina.

Just samarbete med Peter är något Tina uppskattar. Tillsammans brukar de diskutera hur ett företag ska ledas. En diskussion som dock oftast landar i hur de inte vill ha det för att därefter agera utifrån de insikterna.

– Här vill vi inte ha några stängda dörrar utan det ska vara ett öppet klimat. Mina medarbetare är de viktigaste och mycket i min roll handlar om att se deras styrkor och använda dem på rätt sätt, menar Tina och tillägger samtidigt att tillsammans kompletterar de varandra bra i teamet. Hon har exempelvis inte koll på hur en dörr ska skruvas ihop, men det kan hennes medarbetare i produktionen och förklarar gärna för henne på ett sätt så att hon förstår.

Chef över ett team om 15 personer

I produktionsteamet som Tina leder arbetar 15 personer. Med ett öppet samtalsklimat kan det därför bli många frågor och viktig information som sägs i farten på golvet. Hur Tina hanterar den situationen har hon dock ett knep för.

– Jag går alltid runt med papper och penna när jag rör mig i produktionen. Det dyker alltid upp saker som jag måste följa upp och därför måste jag anteckna. Skulle jag inte arbeta på det här sättet skulle jag nog bli tokig, säger Tina och tillägger att anteckningsblocket är hennes sätt att avlasta hjärnan en stund.

Om det är något Tina är bra på så är det att strukturera och lägga en plan menar hon, men också att snabbt justera planen när oväntade saker dyker upp.

 – Jag har oftast en plan för dagen, men den håller jag mig sällan till. Det dyker alltid upp något oväntat som jag måste lösa, som leveransproblem, en repa i en produkt som gör att vi måste ändra inställningarna i en av maskinerna, eller så är någon sjuk eller behöver vabba. Men det är också det som är roligt med min roll – att verkligen få vara den där spindeln i nätet, berättar Tina.

”…ordning skapas ju ur kaos”

Som produktionschef är just struktur en bra egenskap och att Tina gillar ordning och reda går det inte att ta miste på.

– Jag älskar att sortera och ställa var sak på sin plats. Så som kaffemuggarna i fikarummet där jag gärna ställer alla kopparna åt samma håll. Eller som den gången vi sorterade alla nätverkskablarna på kontoret och märkte upp dem. Vilket inte bara löste ormbon utan fler problem som vi skjutit på ett tag. Jag menar ordning skapas ju ur kaos, därför tycker jag nog egentligen om kaoset också berättar Tina ock skrattar till.

Produktionschefen utan söndagsångest

Även om Tina med familj valt att bosätta sig på en gård ”mitt i skogen” som hon själv beskriver läget, finns där en granne som hon ibland stöter på. Hon frågar ofta om Tina fortfarande trivs lika bra på jobbet som sist de sågs.

– Det är fantastiskt att alltid få svara att jag fortfarande trivs jättebra på mitt jobb. Jag har ingen söndagsångest utan ser alltid fram emot att träffa kollegorna på måndagen, berättar Tina.

Förutom sina medarbetare så tycker också Tina att hon uppskattar variationen i hennes roll, men likväl att få komma hem till gården och något helt annat när arbetsdagen på Flex Fasadia är slut.

– Jag har alltid mycket att göra i min roll, men det ger också energi. Så länge jag har mina anteckningar nära till hands så jag har koll. Men det är också skönt att komma hem och gå ut i stallet och mocka hästskit en stund, för mig har det nog samma effekt som för andra som går och yogar, säger Tina.