Designglas

Glas är i mångas ögon ett vackert material och tacksamt att använda vid inredningar och konstnärliga utsmyckningar. Glaset är beständigt och sprider samt reflekterar ljus på de mesta fantastiska sätt. Din glasmästare kan guida dig i en värld av ett otal typer av dekorativa glas när du till exempel ska inreda ditt hem eller ett kontorslandskap.

Färgade glas i innervägg

Grafiska mönster och text har en allt större betydelse i arkitektur och inredning. Det finns idag flera olika sätt att applicera olika typer av dekor på glas. Man kan utföra tryck direkt på glaset, på folien i ett laminerat glas eller så kan man applicera folie på glasytan som gör att glaset kan få en ändrad karaktär om så önskas vid senare tillfälle. Glasmästaren är expert på designglas.

Foto och bildmotiv kan också tryckas på glas, antingen på folien eller direkt på glaset. I dag fäster trycket så bra på glasytan efter härdning att bränntekniken inte behövs. Därför behöver ett tryckt glas inte vara härdat.

Glasade mellanväggar

Ett vanligt användningsområde är glasade mellanväggar där trycket även fungerar som varselmarkering så att glaset syns bättre. Annars är det populärt att använda glas som beklädnadsmaterial eller som ljusbärare vid avancerad ljusdesign. Genom digitaltryck kan de flesta bilder eller mönster låta sig göras, det bästa resultatet nås när glasets speciella karaktär samverkar med de valda bilderna.

Glas kan härdas eller lamineras för att få personsäkerhet och minimera risken för personskador. I lamineringsprocessen kan dekorativa mönster tryckas på folien med allt från enkla ränder och prickar till avancerade fotografier. Folien kan också utföras helfärgad eller om man vill kan man få folier med regnbågens skimmer och mystik.

I härdningsprocessen kan glaset screentryckas eller utföras med emaljskikt för att få en helfärgad yta eller dekorativa mönster. Screentryckta och emaljerade glas ger mycket motståndskraftiga mönster som stål pall för de flesta av behandlingar och miljöer.

Nästan samtliga glas kan blästras eller etsas. Här ruggar man upp valda delar glasets yta som blir matta och ogenomsiktliga. Translucent är ett annat ord för att ljuset släpps in men att glaset är ogenomsiktligt. Detta kan vara lämpligt i miljöer där man kanske vill föra privata samtal i en ljus och trevlig miljö. Ett annat sätt att få ett translucent glas är med så kallad opalfolie.

För den verkligt flexibla kontorsmiljön finns glas som man med en enkel knapptryckning kan förvandla från ett klart glas till ett translucent glas. Så kallade privata glas.