Image
Texten "Glasbranschföreningens kvinnliga nätverk" omges av bilder på kvinnor som arbetar i glasbranschen

Arbetsplatsens samtalsklimat i fokus…

...PÅ GLASBRANSCHENS KVINNLIGA NÄTVERKSTRÄFF
2023-02-23 07:45

I början av februari genomfördes den andra nätverksträffen för glasbranschens kvinnliga nätverk. Denna gång digitalt med fokus på arbetsplatsens samtalsklimat. Under träffen varvades diskussion och nätverkande i mindre grupper, med en föreläsning av retorikkonsulten Pontus F. Christoffersen. Ett bra upplägg enligt flera av medlemmarna som var med.

”Det är framför allt arbetskamraterna som gör om vi trivs eller inte på jobbet”

Temat för träffen var arbetsplatsens samtalsklimat där retorikkonsulten Pontus F. Christoffersen delade med sig av sin kunskap i en föreläsning. Dels hur man kan hantera olika obekväma situationer genom att vara retoriskt smart, dels hur man identifierar härskartekniker och säger ifrån på ett trevligt sätt. Med andra ord tips och trix för hur en arbetsplats samtalsklimat kan bli till det bättre – ett tema som också efterfrågats av nätverkets medlemmar.

Kvinna med blont hår, pärlhalsband och svart kavaj mot blå bakgrund
Maud Spencer, vd på Svalson AB. 
​​

– Vi tillbringar mer vaken tid med våra arbetskamrater än med vår partner, därför är arbetsklimatet så viktigt. Det är framför allt arbetskamraterna som gör om vi trivs eller inte på jobbet, menar Maud Spencer, vd på Svalson AB, som samtidigt lägger till att det blev många igenkännande skratt under föreläsningen som Pontus höll.  

Emelie Stenbäcken som arbetar med försäljning på AXS Nordic AB var också med på digitala nätverksträffen, från vilken hon fick med sig handfasta tips.

kvinna med brunt hår, grön tröja och blåa jeans står inomhus lutad mot räcke
Emelie Stenbäcken, säljare på AXS Nordic AB.

– Den digitala nätverksträffen var väldigt inspirerande med mycket klok och lärorik vägledning för hur man ska våga säga ifrån när man känner att någon gör eller uttrycker sig fel. Jag tar med mig många tips på hur man kan hantera olika situationer där härskartekniker äger rum. Även vetskapen om hur ens personlighet kan upplevas olika av olika personer, det tycker jag var extra lärorikt, berättar Emelie.

Digital träff – ett lyckat format för ett rikstäckande nätverk

Glasbranschens kvinnliga nätverk är i dagsläget ett rikstäckande nätverk med ca 70 medlemmar. Därför kommer en del av träffarna genomföras digitalt, ett numera beprövat format som fungerade bra enligt feedback från flera som var med på träffen.  

Kvinna i brunt hår står upp bland andra sittande kvinnor inomhus
Alexandra Jöhammar, HR-generalist på forserum Safety Glass AB. Bild tagen under första nätverksträffen i Stockholm oktober 2022.  

– Jag tycker det fungerade väldigt bra med en träff i digitalt format. Vi är många som sitter på flera olika platser och kombinationen av både digitala träffar och en planerad träff ”på riktigt” känns helt rätt. Den tiden vi fick i mindre grupper gjorde att man ändå kunde lära känna och nätverka på ett smidigt sätt. Nätverksträffen var bra planerad med en bra föreläsare, tycker Alexandra Jöhammar, HR-generalist på Forserum Safety Glass AB.

Nästa träff; 28 september i Malmö

Nästa nätverksträff arrangeras i samband med Glasbranschföreningens Kongress- och fasaddagarna 2023 i Malmö. En träff där erfarenheter från kvinnor i glasbranschen ska stå i fokus enligt Elin Storäng, projektledare av nätverket och kommunikatör på Glasbranschföreningen.

kvinna i svart tröja med vita prickar står med armarna i kors
Elin Storäng, kommunikatör på Glasbranschföreningen och projektledare av nätverket.

– Alla medlemmarna i nätverket har fått komma in med förslag på innehåll och teman för våra träffar där just erfarenheter och berättelser från verksamma kvinnor i glasbranschen är några av de mest återkommande förslagen. Därför är det något vi lägger fokus på när vi ses i Malmö i september, berättar Elin som både projektleder nätverket och redan nu är taggad för nästa träff.

Någon som också ser fram emot träffen i september är Alexandra:

– 70 medlemmar i nätverket känns som en stark grupp! Jag ser framemot träffen i september och hoppas att så många som möjligt tar sig tiden att komma. Vi kan bli bättre och lära oss av varandra, tillsammans!

Inte med i nätverket men vill bli? 

Här anmäler du dig!