Image
Erik och Victor visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM
Erik och Victor visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM

Erik och Victor väcker intresse för glasteknikeryrket under Yrkes-SM  

UTBILDNING OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING
2022-05-12 09:49

Idag inleds sista dagen på Yrkes-SM i Växjö. En mässa med 13 000 föranmälda deltagare som under tre intensiva dagar har fått chansen att upptäcka och prova på olika yrken. Däribland Glasteknikeryrket som lärlingarna Victor Petersson och Erik Svensson har visat upp under mässan.

Större delen av mässans besökare har varit ungdomar och skolklasser från hela landet. De har ställt frågor, utforskat och provat på olika yrken. Vilket också är en av målsättningarna med Yrkes-SM – att öka intresset för yrkesutbildningar och karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet.

Glasteknikeryrket intresserar mässbesökarna

I montern för glasteknikeryrket har Victor Petersson och Erik Svensson bland annat visat mässbesökare hur ett glasparti ska monteras korrekt.  

– Det har varit jättekul att träffa nyfikna mässbesökare här på Yrkes-SM. Flera har varit intresserade och ställt frågor om både glas och vad man gör som glastekniker, säger Victor som i dagsläget är lärling på Ryds Glas i Kalmar.  

Victor monterar ett glasparti i Glasbranschföreningens monter på Yrkes-SM
Victor Petersson monterar ett glasparti i Glasbranschföreningens monter på Yrkes-SM

Varierande arbetsuppgifter lockar med glasteknikeryrket

Erik Svensson läser sitt andra år på Kungsmadsgymnasiet i Växjö och har valt inriktningen glas. Ett beslut han inte ångrar.  

– Jag valde glasinriktningen för att det kände spännande att arbeta med glas. Nu under min praktik har jag också insett att glasteknikeryrket är väldigt varierande, vilket jag tycker om. För även om jag ska montera likadana fönster på två olika hus kan förutsättningarna väl på plats se helt olika ut. Därför är det alltid viktigt att tänka till innan jag sätter igång, säger Erik.  

Erik Svensson visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM i Växjö
Erik Svensson visar glasteknikeryrket på Yrkes-SM i Växjö

Erik och Victor ser sig själva i glasbranschen

Både Erik och Victor är överens om att de vill fortsätta jobba inom glasbranschen och att inriktningen de valt passar dem bra.  

– Mitt kortsiktiga mål är att lära mig så mycket som möjligt om yrket nu under min lärlingsperiod. Sen vill jag i framtiden bli arbetsledare och själv ta hand om en lärling, berättar Victor.  

Vill du veta mer om glasteknikeryrket?

Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta i glasbranschen och vilken utbildning som krävs för att bli glastekniker.