Image
En kvinna kör i motljus och sikten försämras då ljuset sprids i vindrutans sprickor och smuts
En sliten och skadad vindruta är en trafikfara

Skadad vindruta? Dags att se över den!

AUKTORISERAT BILGLASMÄSTERI
2023-08-30 08:11

I full färd med att lägga en plan för hösten? Se till att boka in ett besök hos ett auktoriserat bilglasmästeri för att se över din skadade vindruta på bilen. Att köra med en skadad vindruta är en onödig säkerhetsrisk i trafiken, inte bara för dig utan också för andra trafikanter. Inte minst när höstmörkret infaller och sikten försämras. 

Hösten är en period av växlande väderförhållanden, med regn, dimma och frost som vanliga följeslagare. En skadad vindruta på bilen kan därtill förvärra sikten, vilket ökar risken för olyckor i trafiken. Det är därför avgörande att inspektera och rengöra vindrutan för att undvika farliga situationer.

Laga stenskottet så snart du kan 

Redan efter 8 000 mil försämras sikten i din vindruta på bilen. Om din vindruta också har en spricka eller stenskott kan sikten även påverkas till det sämre när solens strålar träffar skadorna. Se därför till att laga stenskottet direkt – på så vis undviker du också att stenskottet blir till en spricka. En korrekt utförd lagning som genomförs av ett auktoriserat bilglasmästeri gör att skadan syns väsentligt mindre.

Fakta från studien på slitna vindrutor av VTI: 

  • Med en ny vindruta upptäcks ett hinder i snitt på 199 meters avstånd
  • Med en vindruta som suttit i 15 000 mil upptäcks ett hinder i snitt på 90 meters avstånd
  • Med en vindruta som suttit i 35 000 mil upptäcks ett hinder i snitt på 70 meters avstånd

Ta hjälp av ett Auktoriserat Bilglasmästeri

För säkra byten av vindrutor eller stenskottsreparationer ska du vända dig till ett Auktoriserat Bilglasmästeri. Via Glasbranschföreningens sökfunktion kan du enkelt hitta ett auktoriserat företag nära dig.