Image
Priset till vinnaren av Glaspärlan i naturmiljö

Vinnare av Glaspärlan

Glaspärlan är ett pris som uppmärksammar de mindre glasprojekten. Priset delas ut till det vinnande projektets byggherre, arkitekt och glas- och fasadentreprenör.

Den 28 april tillkännagavs vinnaren av Glaspärlan 2022. Det blev Låma, Långedrag Modern Art.

Vinnare Glaspärlan 2022 – Låma, Långedrag Modern Art

LÅMA,
Foto: James Silverman

Byggherre: Lena Hedlund och Kjell Zackrisson
Arkitekt: STEG Arkitekter
Glasentreprenör: Kungälvs glasmästeri
Glasleverantör: Osby Glas ab
Byggsystem: KL trä, lösvirke

Motivering: Långedrag Modern Art är en liten privat konsthall i storlek av ett Attefallshus på en villatomt utanför Göteborg. Den skulpturala byggnaden är täckt med mattsvart bandfalsad plåt och har ett triangulärt takfönster mot himlen i norr. Attefallsreglerna tillät en byggnadsyta om 25 kvm och en byggnadshöjd på 4,0 meter. Invändigt gav detta täta väggar för exponering av konst och ett triangulärt ateljéfönster med vackert norrljus.

Takfönstret är ofta utsatt för hårt väder och salter från havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snö, is och regn. Glaset är ett härdat och laminerat isolerglas som fästs i väggar och tak med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast.

Projektet tilldelas Glaspärlan 2022 för sitt poetiska formspråk där takfönstrets vackra utformning och genomtänkta detaljer är avgörande för rumsupplevelsen.

Pressmaterial

Läs pressmeddelandet och ladda hem pressmaterial

Resultatet av onlineomröstningen i kategorin "publikens favorit"

Projektet som fick flest röster av besökarna på Glasbranschföreningens webbplats var Villa Tusenfalk.

Relaterade sidor

Samtliga vinnare av Glaspärlan

Låma 2022

GÖTEBORG

LÅMA,
Om Låma

Byggherre: Lena Hedlund och Kjell Zackrisson
Arkitekt: STEG Arkitekter
Glasentreprenör: Kungälvs glasmästeri
Glasleverantör: Osby Glas ab
Byggsystem: KL trä, lösvirke

Motivering: Långedrag Modern Art är en liten privat konsthall i storlek av ett Attefallshus på en villatomt utanför Göteborg. Den skulpturala byggnaden är täckt med mattsvart bandfalsad plåt och har ett triangulärt takfönster mot himlen i norr. Attefallsreglerna tillät en byggnadsyta om 25 kvm och en byggnadshöjd på 4,0 meter. Invändigt gav detta täta väggar för exponering av konst och ett triangulärt ateljéfönster med vackert norrljus. Takfönstret är ofta utsatt för hårt väder och salter från havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snö, is och regn. Glaset är ett härdat och laminerat isolerglas som fästs i väggar och tak med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast. Projektet tilldelas Glaspärlan 2022 för sitt poetiska formspråk där takfönstrets vackra utformning och genomtänkta detaljer är avgörande för rumsupplevelsen.

Läs pressmeddelandet och ladda hem pressmaterial

Gärsnäs 2020

GÄRSNÄS

Gärsnäs
Om Gärsnäs

Byggherre: Gärsnäs AB, Dag Klockby
Arkitekt: Dive Architects AB, Ia Hjärre / Andy Nettleton
Glasentreprenör: Glasmästarna i Skåne AB
Glasleverantör: Osby Glas AB
Byggsystem: Wicona Systems, Fasadsystem Wicstyle 65 och Wicstyle 50

Motivering: Gärsnäs möblers gamla lokaler har genomgått en renovering och en betydelsefull transformation. Den nya entréfasaden utstrålar välkomnande av publik, tillgänglighet och signalerar en mer framtidsinriktad identitet för företaget. Den nya huvudentrén har placerats på gaveln till utställningsdelen med en inbjudande förgård som via en tio meter lång spegelvägg förbinder utställningslokalen med det nya galleriet (vilken ersätter en tidigare lagerlokal). Spegelväggen fortsätter in i det nybyggda galleriet - i form av en svart abstrakt trälada – men med spegelglaset utåt. Den nya byggnadsdelen har en nästan grafisk skärpa som understryks av ett fyra meter högt glasparti i form av ett lysande skyltfönster. Med begränsade medel och stor kreativitet har arkitekter och glasentreprenörer lyckats skapa en spektakulär och vacker entré till den anrika möbelfirman mitt i Gärsnäs.

Se filmen om varför Gärsnäs möbler vann Glaspärlan 2020

Relaterade sidor

Vill du veta mer?