Image
Priset till vinnaren av Glaspärlan i naturmiljö

Alla projekt i tävlingen om Glaspärlan 2022

På denna sida presenterar vi alla inskickade projekt till tävlingen om Glaspärlan 2022.

NR 1. CAROLI KYRKA

MALMÖ

CAROLI KYRKA
Foto: Mickael Tannus

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Klövern (en del av Corem)
Arkitekt: Ingen arkitekt. En restaurering.
Glasentreprenör: Ryds Glas AB (Malmö)
Glasleverantör: Osby Glas AB
Byggsystem: Befintligt

Om projektet

Uppdraget var att glasa om samtliga stålbågar på hela den gamla kyrkbyggnaden. Stålbågarna monterades ner från fasaden, skickades på blästring samt målning för att sedan anlända till Ryds glasmästeri i Malmö.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

På glasmästeriet monterades lamellglas i samtliga ytterbågar och en blandning mellan float och ornament i innerbågarna. Totalt handlade det om över 2 000 unika glas som har mallats ut och skurits innan de monterat tillbaka de nya glasen i stålbågarna. Projektet pågick i 6–8 månader och slutresultatet är till stor belåtenhet.

Motivering till varför projektet bör vinna

Den nyfogade tegelfasaden, det nylagda koppartaket och de till utseendet nya stålbågarna gör att denna gamla kyrka ser så gott som ny ut. Ett projekt Ryds är stolta över att ha fått vara en del av och en viktig byggnad i Malmö som nu har återfått sin forna glans!

Gå till omröstningen

NR 2. DRAMATEN ENTRÉ LYFTPLATTFORM

STOCKHOLM

DRAMATEN ENTRÉ LYFTPLATTFORM
Foto: Johan Aspenberg och Anna Leskarosk

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Statens fastighetsverk, Fastighetsområde Teatrarna
Arkitekt: Ahrbom & Partner
Glasentreprenör: H-Snickerier AB
Glasleverantör: Akriform Plast AB
Byggsystem: Egen konstruktion med Crylux GS 5 mm akrylskivor monterade på stålstomme med punktbeslag i rostfritt stål från Roca

Om projektet

Dramaten och Statens fastighetsverk har gemensamt beslutat förbättra tillgängligheten i Dramatens huvudbyggnad på Nybroplan, både för publik och personal. Som en del av detta arbete har tillgänglighet ordnats genom teaterns huvudentré mot Nybroplan till biljetthallen och teaterns salong. Från biljetthallen och upp till parkettfoajén har detta lösts med en permanent linhiss i biljetthallen, men för tillgänglighet uppför Dramatens trappa mot Nybroplan så fanns inte tid att utreda, projektera och bygga en permanent lösning, så en lyftplattform har med tidsbegränsat tillstånd placerats vid trappan, medan en permanent lösning utreds. Allt var i drift inför urpremiären för teaterpjäsen Liv Död Sex Pop den 9 december 2021. Lyftplattformen och dess inklädda volym är en manifestation av den process med alla tillgänglighetsåtgärder som utförts och kommer att utföras i Dramatens huvudbyggnad. Dramatens ledning och Statens fastighetsverk anser att Dramatens uppdrag som nationalscen för teater ställer stora krav på god tillgänglighet till teatern, och vi arkitekter, konsulter och entreprenörer som arbetat med projektet är glada att få bidra till dessa framsteg. Arkitektoniskt har vi utgått från Dramatenbyggnadens färgskala och grandiosa gestik och skapat en mindre replik till denna i form av en sfinxliknande volym. Materialvalet målat stål och transparenta akrylskivor kommer ur balansgången mellan ett tillfälligt objekt på en plats som präglas av hög kvalitet.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Själva lyftplattformen är lackerad i en objektsspecifik mörkbrun kulör och har fått en inklädnad med skivor i brunfärgad transparent akryl på en stålstomme lackerad i mörkbrunt. Skivorna är fästa till stålstommen med punktbeslag i rostfritt stål från Roca. Den översta delen, taket över själva lyftplattformen, är utförd i ofärgade transparenta akrylskivor. Skärmtaket är försett med avvattning med ett litet avloppsrör. Glasningen med akrylskivor ger väderskydd och signalvärde. Lyftplattformen kommer att kompletteras med inbyggd belysning i slutet av januari, komponentbrist har tyvärr senarelagt leveransen av denna. Det kommer att bli LED-lister monterade i konstruktionen, som alltså kommer att nyttja akrylskivornas transparens och kulör för spännande ljuseffekter också under dygnets mörka timmar.

Motivering till varför projektet bör vinna

Tack vare lyftplattformens tidsbegränsade tillstånd har detta varit en chans att prova något som troligen inte hade gått att utföra om det skulle ha varit permanent med en gång. Nu utreder vi en permanent lösning och har med denna lilla pjäs fått möjligheten att prova och utvärdera en av flera möjliga lösningar. Vi har tagit tillfället i akt att manifestera tillgänglighetsarbetet för Dramaten, vilket vi tycker är ett viktigt arbete väl värt all uppmärksamhet det kan få. Den transparenta gyllenbruna akrylen, som stämmer fint med Dramatenbyggnadens färgskala, har en närvaro som får den lilla volymen att stå självsäkert på trappan mot Nybroplan.

Gå till omröstningen

NR 3. LÅMA, LÅNGEDRAG MODERN ART

GÖTEBORG

LÅMA,
Foto: James Silverman

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Lena Hedlund och Kjell Zackrisson
Arkitekt: STEG Arkitekter
Glasentreprenör: Kungälvs glasmästeri
Glasleverantör: Osby Glas ab
Byggsystem: KL trä, lösvirke

Om projektet

LÅMA, Långedrag Modern Art är en liten konsthall i attefallsstorlek på en villatomt i Göteborg. Ägarna har tidigare drivit ett galleri i innerstaden. Efter några års paus från konstvärlden väcktes en tanke om att bygga en egen konsthall i trädgården. De kontaktade STEG Arkitekter för att förverkliga denna idé. Projektplatsen begränsas av avståndet till grannfastigheter i syd och väst och av en bergknalle i öst. Attefallsreglerna, med en tillåten yta på max 25 kvm och byggnadshöjd på 4 meter, var en del av utmaningen. Arkitekterna tog sig an uppgiften genom att jobba med volymen på ett skulpturalt sätt, platsens skevheter och bergknallen blev en del av byggnadens exteriöra uttryck. Det resulterade i en estetiskt sammanhållen och solid byggnad med en vinkelmässigt lekfull form. En konsthall behöver en så stor och tålig väggyta som möjligt i kombination med god ljussättning. Valet föll på en konstruktion av massivt trä, KL-trä, som sedan är helt klädd i mattsvart bandtäckt plåt. Ett stort triangulärt takfönster ramar in himlen mot nordöst och släpper in ett mjukt, naturligt ljus. Det var en utmaning att rymma en hel utställning på den begränsade ytan, men genom sin lekfulla form och stora fönster mot himmeln upplevs rummet luftigt. Med enbart plats för ett fåtal besökare åt gången har konsthallen blivit en innovativ ram för att ta del av konst i staden på ett nytt sätt: i en trädgård, i ett brokigt villaområde och i en mindre skala. Konceptet visade sig passa väl även under en pandemi.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Glaset är mycket starkt då det är utsatt för hårt väder och salter nära havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snölaster etcetera. Glaset är ett härdat isolerglas med lameller som fästes i väggarna med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast.

Motivering till varför projektet bör vinna

LÅMA är en mikrokonsthall med stor ambition som kilar in sig med små skevheter och spetsar på en oväntad plats. En skärva av glas mot himlen ger norrljuset en möjlighet att belysa rummet. Det är en liten byggnad med hög nivå av hantverksskicklighet och poesi.

Gå till omröstningen

NR 4. LÄNSFÖRSÄKRINGAR HALLAND

HALMSTAD

LÄNSFÖRSÄKRINGAR HALLAND
Foto: Felix Gerlach

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Länsförsäkringar i Halland
Arkitekt: Fredblads arkitekter
Glasentreprenör: Berlings Glasmästeri
Glasleverantör: Joniglas
Byggsystem: Nyebro Snickerifabrik

Om projektet

I stadsdelen Östra förstaden i Halmstad ligger ett sekelskifteskvarter där beställaren behövde utöka sin kontorsyta men inte ville lämna lokalerna i det vackra jugendhuset. Målsättningen var att ta tillvara årsringarna från byggnaderna som redan fanns på platsen och skapa ett hus som är gjort för att åldras med värdighet. Specialritade träsnickerier ihop med tegel från Petersen skapar en tidlös och värdig addering till en anrik byggnad. Projektet innehåller även återbruk av Slottsmöllan-tegel interiört, som tillvaratogs från en befintlig garagebyggnad på platsen som revs. 100 procent cirkulärt.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Cirka 200 kvadratmeter fasad. Treglaslösningar inklusive solskydd energi col light SKN 154–176. Delvis säkerhetsglas.

Motivering till varför projektet bör vinna

Projektet har lyckats få till en snygg design med glas och träpartierna ihop med teglet.

Gå till omröstningen

NR 5. OSCARS SPORTBAR

VARBERG

OSCARS SPORTBAR
Foto: Erik Angergård och Martin Karlsson

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Maleryd Fastigheter
Arkitekt: ARKKAS Arkitekter
Glasentreprenör: Karlsson & Dahl Glasmästeri AB
Glasleverantör: Joniglas
Byggsystem: Schüco

Om projektet

Tillbyggnad av en ikonisk restaurang och nattklubb i centrala Varberg, för att skapa en härlig miljö och känslan av att sitta ute året runt.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Schücosystem FWS 50, AWS 57.RO, ASS 70.FD, ADS 70.HI och AWS 70.HI samt Svalson Thermo eldrivna skjutluckor i fasad mot gatan.

Motivering till varför projektet bör vinna

Orangeriet är pusselbiten som väver samman de gamla husen mitt i Varbergs centrum på ett modernt sätt utan att frånta husen deras gamla charm. Här kan man sitta och få sig något gott att äta och dricka i lugn och ro, medan de sportintresserade får hålla sig i den intilliggande byggnaden.

Gå till omröstningen

NR 6. VILLA DUNÖ

KALMAR

VILLA DUNÖ
Foto: Villa Dunö

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: David Berg
Arkitekt: Mats Dahlstöm arkitekter AB 
Glasentreprenör: Ostkustens Glas & Montage AB
Glasleverantör: Gefab
Byggsystem: Sapa 4150 SX, 2086 SX, Artline, 1086 SX, 4074 SX

Om projektet

Design, funktion, finess och innovation i harmoni med utsikten över havet. Villa Dunö både utmanar gränser och underordnar sig naturen. Allt tack vare en beställare som vet vad hen vill ha och gärna testar nya lösningar. Så som en glaslucka i golvet ner till vinkällaren som hissas upp med en lång gängstång och ger åtkomst till Dionysos samlade skatt via en glastrappa. Glaset är en viktig del av både designen och upplevelsen av platsen, livet vid havet där sol och storm avlöser varandra. Huset är därför gediget, med material som åldras vackert och klarar olika typer av väder. Exempelvis Ölandssten och Sedumtak.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Mörkade solskyddsglas i kombination och slanka profiler matchar fasaden och ger maximal utblick och ett behagligt inomhusklimat. Mäktiga skjutpartier, motordrivna och 4,5 meter höga, öppnar upp mot altanen och den inbyggda poolen. Elektrokromaglas i entrédörr gör det enkelt att välja mellan öppet och privat.

Motivering till varför projektet bör vinna

Effekten av glasens färg och storlek, mängden glas i nära kontakt med havet och blandningen med lokala material, så som Ölandsten, sedumtak och zinktak är väldigt lyckad och smälter in fint i omgivning.

Gå till omröstningen

NR 7. SMÅDALARÖ GÅRD

SMÅDALARÖ

SMÅDALARÖ GÅRD
Foto: Karin Hoxter och Hannes Söderlund

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Sabis AB
Arkitekt: Koncept TM
Glasentreprenör: Preconal
Glasleverantör: Pilkington
Byggsystem: Hansen Millennium

Om projektet

Endast 50 minuter från Stockholm så finner man efter omfattande renovering ett av Sveriges största spahotell. Tillbyggnaden är på hela 2 000 kvadratmeter och innefattar gym, 56 nya hotellrum, spa och relaxområden. Den nya byggnaden med stora Hansen Millennium-glaspartier skapar en härlig herrgårdsmiljö där övergången mellan byggnaden och naturen inte märks av. Fokus har varit att få till rätt känsla och ett kraftigt ljusinsläpp med bibehållen karaktär. Glaspartierna tillsammans med exklusiva materialval skapar en verklig skärgårdsidyll! Kulörerna invändigt går i linje med de kulörer som man hittar utanför i skärgårdsnaturen. De stora glasen tillsammans med kulörerna bidrar till en känsla av att vara ute fast man är inne.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Dörrar och fönster tillverkade i system Millenium, för att få smala profiler som passar in med byggnadsstilen. Kraven på glaslösningarna har varit att skapa en enhetlig del mellan natur och byggnad. Således har funktionen för partierna legat i att ta fram partier som smälter in i byggnaden istället för att stå ut. Den yttre betraktaren ska inte se partierna i sig utan en hel byggnad. Partierna är lackerade i NCS 9000-N glans 30. I och med den fuktiga miljön och närheten till vattnet så har man valt rostskyddsklass C4. Treglas energi Ug=0,6 och Rw= 40 dB.

Motivering till varför projektet bör vinna

Projektet är en tidlös övergång mellan natur och byggnad. Glasen ger från utsidan kraftig reflektion av den härliga naturen i området och på insidan märks glasen knappt av. Känslan blir att byggnaden och glasen inte ”stör” naturen utan blir en del av arkipelagen. Glaspartierna är utformade med flera spröjs för att harmonisera med de jordnära kulörerna. Partiernas utformning ger en lugn och varm känsla som hela Smådalarö Gård återspeglar. Tillbyggnaden är väl genomtänkt från topp till tå, där glaset och partierna har en avgörande roll för att skapa en exklusiv samt lyxig men ändå närvarande känsla. Slutresultatet är en ultimat oas där man vill spendera många dagar.

Gå till omröstningen

NR 8. TAPETFABRIKEN

SICKLA

TAPETFABRIKEN
Foto: Anders Bobert och Bara bild

PROJEKTBESKRIVNING

Projektets namn: Tapetfabriken
Byggherre: Atrium Ljungberg
Arkitekt: White arkitekter
Glasentreprenör: Glasentreprenad i Strängnäs AB
Glasleverantör: Glasbetong
Byggsystem: Linit

Om projektet

Clarion Collection Tapetfabriken, i stadsdelen Sickla, sydöstra Stockholm, är ett hotell som fått sitt namn från tapettillverkaren Kåbergs som började sin verksamhet i huset redan 1906. 2021 slog Tapetfabriken upp sina dörrar och inledde ett nytt kapitel i denna historiska byggnads liv. Tapetfabriken omfattar 236 hotellrum, fyra konferensrum, lobby, bar och restaurang. I linje med Sicklas historiska industribyggnader i rött tegel blandar fasaden på de två nedre våningarna 100 år gammalt originaltegel med nytt för att skapa en vacker variation. Till denna historiska, tyngre nedre del läggs en lättare påbyggnad i tre våningar, täckt med en vit halvtransparent glaslamellstruktur och integrerad fasadbelysning.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Byggnaden är uppdelad i två delar, som förhåller sig till två tydliga höjdskalor: Den traditionellt låga skalan och den nya högre. Byggnadens utformning utgår ifrån ett fasadkoncept som visar på en tydlig kontrast mellan en tung bas av tegel och en lätt övre del av glas. Idén till glasdelen bygger på att använda ett för platsen traditionellt material, standardprodukten Linits glasmoduler, på ett nyskapande sätt. Glasfasaden är uppbyggd av Linits standardmoduler, som monteras omlott med en variation av olika bredder samt med varannan modul monterade vänd med baksidan utåt, vilket skapar ett levande uttryck. Fasaden tar därmed tillvara på Linitens U-form och för tankarna till en tunn veckad gardin med tydlig vertikalitet. Genom att integrera belysning bakom glasfasaden skapas en opak lykta. Det har varit viktigt att skapa en energieffektiv byggnad med bra inomhusklimat. Därför har vi skapat en tät välisolerad fasad som vi klär med glas och cirka 30 procent fönsterarea för att få ett lågt U-värde. Byggnadens övre del av glas syns väl på håll i stadsbilden. Genom glasets transparanta egenskaper skimrar fasaden på dagen och tillför ljus till platsen på natten. Detta skapar en tydlig mittpunkt i det nya områdets kultur- och nöjesliv.

Motivering till varför projektet bör vinna

Projektet visar på hur industriellt standardglas kan användas på ett innovativt sätt för att skapa vacker arkitektur. Genom att ta tillvara Linitens transparanta egenskaper och u-form samt hur de monterats till varandra med varannan modul vänd, blir fasaden mer än bara en slät yta. Det skapas en fasad med djup och variation som ger byggnaden en välkomnande framtoning. Fasadens variation över dygnet påverkar stadsrummet positiv. Under kvälls- och vintertid fungerar den upplysta fasaden som en lykta som ger liv till platsen och skapar trygghet. Målet har varit att skapa en robust byggnad som håller över tid. Den ska gå att anpassa efter nya förutsättningar. Till exempel är layout och våningshöjder anpassat för att en del av huset ska kunna byggas om till kontor. Genom att använda en standardprodukt blir även fasaden mer robust. Det går enkelt att byta ut om den går sönder och eftersom produkten används obearbetad är den i framtiden enkel att återanvända eller återvinna.

Gå till omröstningen

NR 9. TOMTBERGASKOLAN

HUDDINGE

TOMTBERGASKOLAN
Foto: Andzei Adamovski

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Huddinge Samhällsfastigheter AB
Arkitekt: HMXW Arkitekter AB
Glasentreprenör: Ryds Glas Stockholm AB
Glasleverantör: Osby Glas AB, Printglas AB
Byggsystem: Q-Railing räckesskena

Om projektet

Leverans och montage av glasräcken till ett ROT-projekt; om- och tillbyggnad av skola, Tomtbergaskolan. I mötet mellan nya och gamla skolbyggnaderna har det skapats ett stort atrium/innergård där Ryds har monterat räcken på loftgångar och i trappor. I samverkan med projektet har en konstnär ritat en saga/historia som återspeglas som tryckta motiv på glasen. Vidare har vi en specialbyggd handledare där ledbelysning är infräst så att räckena blir upplysta. Ett fint projekt med ett spektakulärt slutresultat!

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

För att klara gällande laster på dessa helglasräcken har vi monterat härdad lamell 10+10 mm järnfritt Clearvision där vissa glas har tryckts hos Printglas.

Motivering till varför projektet bör vinna

Ett tekniskt krävande projekt med dels utmaningar i stora funktionella krav samt speciella estetiska krav med flera olika grenar som arbetade i samordning; konstnär, glastillverkare, tryck, elektriker med flera. Slutresultatet är spektakulärt med fina glasräcken i en imponerande miljö i atriet/innergården. Glasräckena blir dessutom extra intressanta med de upplysta motiven/sagan – annorlunda, nyskapande och helt rätt placerat i en skola där det blir en fin inspirerande miljö för barnen!

Gå till omröstningen

NR 10. VILLA ANDERSSON

HALMSTAD

VILLA ANDERSSON
Foto: Villa Andersson

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Mikael Andersson
Arkitekt: Abelardo Gonzalez
Glasentreprenör: Alufront AB
Glasleverantör: Osby Glas
Byggsystem: Schüco FWS 50.HI, ASS 77 PD.HI, ADS 70.HI

Om projektet

Villa Andersson ligger i Frösakull i Halmstad med utsikt över Kattegatts hav. Villan uppvisar en stor arkitektonisk kvalitet samtidigt som den bevarar platsspecifika egenskaper som utsikten över havet och skogen, fasadernas utformning, omgivningens kromatiska rikedom och konturer samtidigt som den lokala områdesplanens integritet respekteras. Målet var att ta tillvara platsens specifika förutsättningar för att uppnå en fullständig harmoni mellan natur och byggnad. Denna harmoniska enhet skapas genom relationen och samspelet mellan plats, form och materialitet. Resultatet är ett unikt hus där materialvalet förbinder villan med landskapet samtidigt som den åldras graciöst. Rymden påverkar oss och vi påverkar rymden inom arkitekturens oändliga möjligheter. Jag söker ständigt efter rumslig kvalitet relaterad till de användningsmöjligheter som skiljer sig från standardtypologin. Med en bakgrund som scenograf är jag van att experimentera med rymd och ljus. Denna nya rumstypologi är mer förankrad i vårt nya sätt att leva, våra nya sociala vanor och behovet av att koppla ihop och utöka användningen av vårt hem i förhållande till en rumslig miljöidé. I alla mina projekt söker jag efter utrymmen som inspirerar, spårar upp arkitektoniska uttryck som berikar konceptet..

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Alla glas i huset är treglas med U-värde på 0,6. Utvändigt solskydd planibel energy samt invändig lamell och svart varm kant på alla glas, mellanglas och invändig lamell är järnfattigt glas. Räckesglasen är härdat laminerat järnfattigt och här var den stora utmaningen att få alla invändiga glas på plats. Det högsta invändiga glaset går genom alla våningar på huset. Den stora utmaningen i projektet var att hitta lösningar i system Schüco ASS 77.PD som arkitekten ville få men som inte är standard hos Schüco.

Motivering till varför projektet bör vinna

Alufront har varit med i projektet från tidig start vilket har resulterat i ett gott samarbete mellan kund, arkitekt, byggare, konstruktör och glasentreprenören. Detta samarbete mellan alla inblandade var ett måste för att få till ett bra slutresultat för kunden då det är ett avancerat projekt men stora utmaningar och många speciallösningar. Vi känner att vi som leverantör av glas och aluminium verkligen har fått använda all vår kunskap och erfarenhet för att få ihop projektet och förverkliga kundens husdröm.

Gå till omröstningen

NR 11. VILLA J

GÖTEBORG

VILLA J
Foto: James Silverman

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Saga Karlsson och Edouard Boisse
Arkitekt: Saga Karlsson och Edouard Boisse
Glasentreprenör: Alufront AB
Glasleverantör: Osby Glas
Byggsystem: Schüco FWS 50.HI, ASS 70.BE, ADS 70.HI, ADS 70.SI / HI, ASS 70.HI (RS 160.HI), AWS 70 BS.HI

Om projektet

Inte långt från Göteborgs stadskärna stötte arkitektparet Saga Karlsson och Edouard Boisse på en 9 000 kvadratmeter stor tomt, mitt i ett naturreservat. Paret tog god tid på sig för att lära känna platsen. Vandrade i skogen, tältade på tomten och grillade vid sjön. De funderade på vilken typ av hus som skulle passa och tog fram många husförslag, alltifrån fritidshus till åretruntboende. Så småningom landade de i en mycket tydlig uppfattning om hur familjelivet skulle komma att se ut här i hjärtat av vildmarken – deras nya hus skulle smälta in sömlöst i omgivningen – och det är precis vad det gör.

– Det är en fantastisk, unik och fridfull plats, säger Edouard Boisse, ägare och arkitekt.

Och ibland lite läskig, erkänner han. Särskilt när vilda vindar piskar genom grenarna på de omgivande träden, när tjock dimma stiger över sjön eller när vilda djur kommer nära intill huset mitt i natten. Här är det naturen som styr.

– Vi har uppfyllt drömmen om att bo i skogen och vi kan njuta av utsikten över skogen och sjön även när vi är inne i huset. Det är därför vi inte har några bilder eller tavlor någonstans i huset. Fönstren ramar in naturen åt oss – det är som vår personliga konsthall, säger ägare och arkitekt Saga Karlsson.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Alla glas är tvåglas isolerruta med härdad utsida samt laminerad insida, U-värde 1,1. Utmaningen var tillgängligheten med kranbil för att hantera de stora glasen. Redan tidigt i projektet fördes diskussioner om placering av karm för att få så ”osynlig” karm som möjligt i byggkonstruktionen.

Motivering till varför projektet bör vinna

Två arkitekter fick realisera sin egen husdröm och mycket möda har lagts på att finna bästa möjliga glaslösning. Det var väldigt inspirerande med en kund som är både kund och arkitekt. Resultatet blev fantastiskt och har uppmärksammats mycket av profilleverantören Schüco.

Gå till omröstningen

NR 12. VILLA TUSENFALKEN

VARBERG

VILLA TUSENFALKEN
Foto: Villa Tusenfalken

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Anita och Jörgen Norlund
Arkitekt: Jonas Risborn
Glasentreprenör: Karlsson & Dahl Glasmästeri AB
Glasleverantör: RB Glas & Plast
Byggsystem: Schüco

Om projektet

Star Wars-huset har landat … Husets arkitektur är inspirerat av skeppet Millenium Falcon från Star Wars. Det smälter in i det karga klipplandskapet i Getteröns naturreservat. Inga vägar fram till byggplats, materialet fick transporteras med helikopter.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Schüco ASS 70.FD, AWS 70.HI och ADS70.HI. Solskyddsglas neutral 70/40.

Motivering till varför projektet bör vinna

Offgrid-hus i mitten av ett naturreservat i Varberg som drivs av solceller, gasol och värme från en braskamin. Hussidan i söderläge mot havet har vikdörrar från Schüco som kan skjutas åt sidan så att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Den stora terrassen utanför bli en del av bostadsytan på sommaren.

Gå till omröstningen

NR 13. VISBY DOMKYRKA

VISBY

VISBY DOMKYRKA
Foto: Roland Hejdström

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Visby Domkyrkoförsamling
Arkitekt: Visbyark AB
Glasentreprenör: Fasadglas Bäcklin AB
Glasleverantör: Lasiluoto Oy
Byggsystem: Inget

Om projektet

Målet var att göra den medeltida domkyrkan mer inbjudande, tillgänglig och välkomnande dygnet runt, även då kyrkan är stängd. Vilket är ett led i att förnya och öppna upp kyrkan. Det utfördes med små medel och på byggnadens villkor där transparens var viktigt. Uppdraget var litet men det berör och har stor betydelse för många människor. Domkyrkan är Visbys största besöksmål. Symboliken att låta de massiva ekportarna stå öppna dygnet runt och att endast ett par glasdörrar skiljer ute från inne bekräftar verksamhetens strävan till öppenhet. Utifrån ger glasporten möjlighet att se in i kyrkan ända fram till det vackert förgyllda altaret, dygnet runt. Under kyrkans öppettider öppnar sig glasporten automatiskt vid närmande och bjuder generöst in till deltagande och en stunds eftertanke. Det befintliga fönstret med blyinfattat färgat glas ovan porten har synliggjorts och bidrar med dagsljusinföde. Mellan tornrummet och långhuset sitter ett par nya helglasade skjutdörrar som avskiljer rummen utan att minska den visuella öppenheten. Vid utgång ur kyrkan är upplevelsen att gå mot ljuset som flödar in genom den transparenta porten. De material som använts i projektet är få. Förutom glaset som är det dominerande materialet har mässingsklädda stålpartier och en massiv bastant ekkarm använts. Alla åtgärder har kunnat genomföras utan att skada de medeltida byggnadsdelarna.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Glaslösningen är synbart enkel och har huvudsakligen till uppgift att i denna slutna byggnad från 1100-talet skapa en öppenhet och en välkomnande känsla dygnet runt samtidigt som det ska skydda. Domkyrkan är byggd med enkla material som hanterats med stort och skickligt hantverkskunnande. Detsamma gäller för de tillägg som nu gjorts. Enkla material med geniala lösningar av skickliga tillverkare vars huvuduppgift är att skapa förutsättningar att kunna se in och uppleva kyrkorummet men inte synas. De yttre pardörrarna är glasade med tvåglas isolerrutor med två sidor härdat reflexfritt glas för att maximera transparensen. Dörrautomatiken är nedfälld i kalkstensgolvet och sensorerna är infällda i ekkarmen. Allt för att förenkla intrycket. Glas i kombination med mässingsklätt stål innefattat i en massiv träram är de ultimata materialen i detta sammanhang liksom de ”fritt svävande” inre skjutglasdörrarna.

Motivering till varför projektet bör vinna

Litet är vackert. De små gesterna med ett stort bidrag. I tider som dessa då uttrycken kan vara både påträngande och krävande visar detta projekt på ett sätt där relativ små insatser kan göra stor skillnad och få betydelse för många människor. Domkyrkoförsamlingen har under många år arbetat med förnyelsearbete i såväl människors tanke som i den rumsliga upplevelsen. Veckolång bön och fasteaktion för flyktingar, konst, musik, HBTQ-frågor, barnens katedral med mera har fått plats. Som krona på verket i detta förnyelsearbete såg församlingen den glasade entrén. Det genomförda projektet svarar mycket väl upp emot de ställda förväntningarna i förnyelsearbetet.

Gå till omröstningen

NR 14. WILLA NORDIC A3310

STOCKHOLM

WILLA NORDIC A3310
Foto: Jenny Ivarsson och Magnus Östh

PROJEKTBESKRIVNING

Byggherre: Mikael Granbom
Arkitekt: Jenny Eklund
Glasentreprenör: Dörrsnabben i Stockholm AB
Glasleverantör: AGC Interpane
Byggsystem: Schüco, bland annat ASS 77 PD

Om projektet

Huset består till större delen av specialglas som förutom att vara både ljudisolerat och inbrottshämmande även är solskyddat. Ett solskyddsfönster tar inte bara hand om UV-strålar utan har även isolerande egenskaper som hindrar den värme som släpps in från att tränga ut igen. Detta märks i det vackra huset med just glas som ett bärande tema. De enorma skjutglaspartierna öppnar huset mot den vackra naturen och vattnet. Husets funktionalistiska stil har rena och enkla former som står i kontrast med det omgivande landskapet. Inifrån är det tvärt om, här har gränserna mellan ute och inne helt suddats ut. Mycket tack vare detaljer som exempelvis glashörn utan profiler. Det storslagna landskapet utanför släpps in i varje del av huset från sovrum till bastu.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner

Det är ett väldigt konstruktionsmässigt hus med fönster bokstavligt talat från golv till tak och glasade hörn. Kunden driver ett företag i glasbranschen så de visste vad de ville ha. Huset har verkligen mycket extra med många påkostad detaljer som en mycket exklusiv trappa och fribärande balkonger utan stolpar som svävar från fasaden. Den stora infinitypoolen med sin glasfront mot havet har en vattenspegel som ligger i samma nivå som den övre terrassen.

Motivering till varför projektet bör vinna

Trots de stora glaspartierna så är huset mycket energieffektivt och med de regler som gäller idag skulle det klassas som trippel A vilket är den högsta kvalificeringen. Huset har byggts med omsorg om varenda glasdetalj och innehåller många tekniskt avancerade lösningar. Allt sammantaget gör det till en värdig vinnare av Glaspärlan både vad det gäller estetik, funktion och energieffektivitet.

Relaterade sidor: