"Det är alltid spännande att gå till jobbet och se vilka utmaningar som väntar"

Image
Daniel Lidén

Intervju från april 2020

Daniel Lidén, 30 år, arbetar som projektledare på Fasadsystem Stål i Borås och var en av studenterna som gick den första utbildningsomgången till glas- och metallingenjör med start hösten 2018.

Varför ville du bli glas- och metallingenjör?

– Jag hade arbetat åtta år som glasmästeritekniker på ett par olika glasmästeriföretag och trivdes verkligen bra i branschen, men var nyfiken på hur det skulle vara att arbeta med hela projekt från planering till färdigställande. Så den här utbildningen passade mig perfekt.

Hur såg dina arbetsuppgifter ut innan och vad arbetar du med idag?

– På mina tidigare arbetsplatser gjorde jag mycket servicearbeten, som exempelvis fönsterbyten på skolor och arbeten mot privatpersoner som inglasningar, glasräcken m.m. Idag arbetar jag med större uppdrag och räknar på olika projekt. Jag tar fram produktionsritningar, dimensionerar och ansvarar för hela projektet. Det handlar till exempel om att ta reda på vilket profilsystem man ska ha, vilket låssystem och vilket glas. Det innebär också att jag har ganska mycket kontakt med olika leverantörer, som jag också kan rådfråga om jag är osäker, vilket är kul.  

Arbetar du ensam med projekten?

– Det är oftast så att jag är ensam om att hålla i projektet men jag ingår i ett team på företaget och vi har mycket utbyte av varandra och bollar olika idéer sinsemellan.   

Vad tyckte du om utbildningen?

– Jag är jättenöjd med utbildningen. Den har ett bra upplägg där teori varvas med praktik. Det gör att man kan läsa om något i skolan och sedan få prova på det ute på ett företag, vilket i sin tur gör att det dyker upp nya frågor som man kan ta med sig tillbaka till skolan. På så sätt får man en riktigt bra grund att stå på när man är klar och ska ut och jobba. Och för min del ledde utbildning och praktikplats också till nytt jobb, så bättre kan det inte bli. 

Hur var det att få branschens stipendium för framstående studieinsatser och gott kamratskap på 10 000 kr?

– Ja, det kom ju lite överraskande, men inte desto mindre roligt.

Vad tror du om framtiden?

– Just nu tycker jag att jobbet bara blir roligare och roligare ju mer jag lär mig. Det är varierade arbetsuppgifter och därför alltid spännande att öppna inkorgen för att se vilka nya utmaningar som väntar. På företaget där jag jobbar arbetar vi inte med aluminiumprofiler, utan med stål, så i dagsläget får jag ytterligare vidareutbildning internt på företaget. Mycket påminner om hur man arbetar med aluminium, men det är ett annat datasystem som jag nu lär mig. Jag ser positivt på framtiden.

Läs mer om yh-utbildningen