Image
Människor utanför ett köpcentrum som har en stor blå glasfasad

Fakta om glas

”Att verka, men inte synas” kan sägas vara glasets eget ordspråk. Detta material skyddar mot väder och vind och ger oss ändå möjlighet att följa det som sker utanför våra hus. Sedan 1500-talet, då glas började ersätta skinn- och tygbitar i fönstren, har glasmästarna utvecklat sitt hantverk.

Blyinfattade färggranna kyrkfönster är de äldsta vackra minnena från detta hantverks begynnelse. Glasmästarnas kunskap att tillverka och hantera det transparenta bygg- och konstmaterialet glas tillhör en yrkestradition som kräver utbildning och lång erfarenhet. I Sverige finns idag drygt 600 glasföretag som organiserar sig för att hålla yrket levande genom utbildning, forskning och marknadsföring. De finns i de flesta av landets städer och större samhällen.

Inte sällan är det familjeföretag där flera generationer arbetar sida vid sida. Precis som det finns tusentals olika glassorter har dagens moderna glasmästerier en bred kompetens och ett varierat utbud av produkter och tjänster. Hos glasmästarna köper man speglar, ramar in sina tavlor, beställer inglasningar till balkongen eller uterummet. Man kan få sitt stenskott lagat eller hela vindrutan bytt och förstås hjälp med att få trasiga fönster och glas reparerade.

Glas klarar kraven

Många tror att glas fortfarande är ett skört material som lätt går sönder och ger dålig isolering. Men i takt med att forskningen och utvecklingen kring glas accelererat de senaste 20-30 åren finns det idag glasprodukter som klarar av att uppfylla krav på såväl energi och komfort som design och säkerhet.

Det finns glas som är brandsäkra, glas som tål beskjutning och sprängattentat, glas som håller värmen kvar inomhus, glas som reflekterar bort solljus, glas som hindrar buller, glas som rengör sig självt, smarta glas som kan släppa igenom så mycket ljus man själv vill och så vidare. Det finns till och med hus som helt och hållet är byggda av glas. Glas kan numera vara så starkt att det fungerar som bärande byggmaterial.

Glasfakta

Glasrådgivning

Länkar till rådgivning om planglas

Se filmerna om framtidens glas