Glas är möjligheternas material, men det är oerhört viktigt att man väljer rätt glas för den specifika platsen samt att det monteras på rätt sätt!
Brandskyddsglas
För några decennier sedan var brandskydd liktydigt med täta, ej genomsiktliga konstruktioner i stål och betong. Idag har förädlade glasprodukter dramatiskt förändrat förutsättningarna.
Överglasade gårdar och glaspartier i entréer, trapphus och korridorer har blivit ett allt vanligare inslag i vår miljö. Man kan nu skapa byggnader som ger generöst med rymd, ljus och visuell kontakt i kombination med ett effektivt brandskydd, något som glasmästaren kan hjälpa till med.
Tidiga brandklassade glas hade trådnät i ståltråd som håller ihop glasskivan vid brand. Denna typ av glas sitter fortfarande monterade på många ställen men vanligast idag är brandglas utan trådnät.
Vanliga brandklasser när man talar glaspartier är E, Ew och EI. E står för att glaset ska stå emot flammor och rökgaser, tillägg w står för krav på minskad värmestrålning som passerar glaset. Tillägg I står för att glaset i princip helt ska stoppa branden på alla sätt, även värmemässigt. På dessa glas kan man i princip hålla handen mot glasytan när det råder brandinferno på upp till 1000 grader på andra sidan. Bokstavskombinationen kompletteras med en siffra 15, 30, 60 upp till 120, vilket står för tiden glaset ska motstå branden.
Det finns idag många typer av brandglas, både laminerade, specialhärdade, keramiska glas, och glas med speciella tillsatser som väsentligt höjer temperaturen för när glaset börjar mjukna eller spricka.
Glas som är avsedda att skydda mot strålning blir ogenomsiktliga när de utsätts för värme. Dessa glas är alltid laminerade, och laminatskiktet består vanligast av så kallad vattenbaserad massa som ”kokar” bort. Eftersom vatten aldrig överstiger 100 grader som är dess kokpunkt, bibehåller glaset sin isolerande förmåga tills dess att energin i ”vattnet” har övervunnits. Ju tjockare skikt, eller ju fler skikt desto längre tid klarar glaset att motstå branden.
De flesta brandglas kan utföras som isolerglas och alla brandgodkända isolerrutor kan levereras med de flesta av våra funktionsglas, till exempel energisparglas, solskyddsglas och härdat glas. För att få personsäkerhet från båda hållen måste det kompletterande glaset vara härdat eller laminerat.