Glas för ett smartare liv

En äldre man visar ett litet barn något på en interaktiv glasskärm.

Glas är intelligent transparens! Smarta glas är multifunktionella och kan till exempel stänga ute värmen från solljuset eller släppa in värmen när det är kallt. De kan innehålla antenner, sensorer, larm, displayer - egentligen allt som har med teknisk kommunikation att göra. Med LED- och nanoteknik beläggs glas för att skifta i transparens, fungera som display med touchkontroll, förmedla ljus, rörliga bilder och bli en interaktiv yta i olika miljöer. 

Glas för ett smartare liv stöder FN:s 7:e och 9:e globala mål:

Image
Loggor för FN:s 7 och 9 mål


Delmål 7.3 - Fördubbla ökningen av energieffektivitet 
Delmål 9.2 - Främja inkluderande och hållbar industrialisering 
 


Här ger vi exempel på hur glas bidrar till ett smartare liv:

Smarta och multifunktionella glas

Inget konstruktionsmaterial kan innehålla så många olika funktioner som glas. Med osynliga beläggningar kan ljus-, energi- och olika strålningsgenomsläpp styras. Larm, antenner, sensorer, displayer, ljud och låsfunktioner kan integreras i glaset med fortsatt full transparens.

Vill du veta mer?

Läs mer på gbf.se

Artiklar och reportage i tidningen GLAS:

Energi och komfort 

Sänkt u-värde med osynliga beläggningar

För att göra glaset användbart i stor skala utvecklas materialets förmåga att spara energi med radikalt sänkta u-värden. Detta tack vare effektiva och osynliga beläggningar.

Elektrokroma glas

Med elektrokroma glas kan man såväl manuellt som automatiskt styra glasfasaders egenskaper i att släppa in eller stänga ute ljus och värme. 

Solskyddsglas

Idag finns ett stort antal solskyddsglas med olika egenskaper. Glaset kan vara genomfärgat eller belagt med en reflekterande beläggning som stöter bort eller absorberar solvärmeinstrålningen. Idag finns det solskyddsglas som släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas men stänger ute två tredjedelar av solvärmen. Solskyddsglas minskar därmed behovet av ventilation och kylning och ger möjlighet till stora glasytor i arkitekturen. 

Vill du veta mer?

Artiklar och reportage i tidningen GLAS:

Slipp fönsterputsning med självrengörande glas

Det självrengörande glasets unika dubbelverkande funktion använder naturens egna krafter för att hålla glaset fritt från organisk smuts. Det ger dig den praktiska fördelen med mindre rengöring och dessutom renare och snyggare fönster. Det kan fås som enkelglas eller byggas in i en isolerruta, med den självrengörande beläggningen på byggnadens utsida.

Vill du veta mer?

Läs mer på gbf.se:

Avancerat bilglas

I dagens moderna bilar finns en rad olika funktioner integrerade i själva glaset, såsom solskydd, regnsensorer, antenner, larm, displayer och uppvärmningssystem för att kontrollera kondens och isbildning. Nedan listas exempel på olika avancerade glas som finns och används idag.

Akustikglas  
Glaset reducerar speciellt de lågfrekventa ljuden från motorn och de högfrekventa visslande ljuden från fartvinden, som är de mest irriterande för passagerarna. Den här typen av glas består av två glasskivor som är laminerade med ett speciellt akustiklaminat.

Laminerat glas i hela bilen  
Vindrutan består som standard av laminerat glas, men i nuläget utrustas allt fler bilar också med laminerade sidorutor. Detta främst med akustikglas och som stöldskydd, men också för att inget ska slungas ur bilen vid en eventuell olycka.

Reflexfritt glas  
Glaset reducerar reflexer från instrumentbrädan och interiördetaljer. När bilarnas design har blivit mer och mer lutande och vindrutor mer kupade har det blivit svårare att inte få reflektioner i glaset. Reflexfritt glas gör det inte bara säkrare och komfortabelt, utan ökar också valmöjligheterna för designerna att använda andra färger och nya material när de skapar interiörer i bilarna.

Mörktonade rutor  
Rutorna minskar insynen och skapar ett behagligt klimat i bilen när det är sommar och varmt. Dock är extratonade rutor med solfilm endast är tillåtet från B-stolpen och bakåt.

Elektrokroma glas  
Detta är en produkt som gör att passagerarna själva kan justera och kontrollera mängden värme- och ljusgenomsläpp in i bilen. Toningen av glaset kan justeras elektriskt, så att mellan 2-20 procent av solvärmen och mellan 4-40 procent av solljuset släpps igenom rutorna.

Eluppvärmt glas  
Ett eluppvärmt glas avlägsnar snabbt imma eller frost på rutan utan att belasta bilens värmesystem. Detta sker genom elslingor i glaset. Det finns dock också eluppvärmda glas som genom ett metalliclaminat mellan glasen är helt transparenta, men de är fortfarande betydligt mer ovanliga än glas med synliga elslingor.  

Värmeavvisande glas  
Värmeavvisande glas skapar en bra temperatur/coatad i kupén. Rutan är tillverkad så att den både reflekterar bort solvärme och absorberar den. På sådant sätt skyddas passagerare och föremål i bilen från skadliga uv-strålar.

Head-up-display  
Head-up-display (HUD) är ursprungligen en flygplansteknologi som innebär att viktig data projiceras på en genomskinlig skärm eller direkt på vindrutan. För att möjliggöra skärpa används en speciell kilformad lamineringsfolie. Tekniken innebär att föraren kan se all viktig information utan att flytta blicken från vyn framför fordonet.

Vill du veta mer?

Läs mer på gbf.se: