"Ett bra alternativ till universitetsstudier och positivt att det ingår mycket praktik"

Image
Alma Hedskog

Intervju från april 2020

Alma Hedskog, 19 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019 och gör sin praktik på Fasadsystem i Stenkullen.

Alma kommer direkt från gymnasiet där hon gick teknisk linje med inriktning design och produktutveckling. Hon hann med en kortare praktik på Erlandsson Bygg, numera Brixly, efter studenten och hade turen att få en restplats på utbildningen som startade 1 oktober. Det var Almas storasyster som gått den första omgången av glas- och metallingenjörsutbildningen som rekommenderade henne att söka, något hon idag är väldigt glad över att hon gjorde.

– Att det skulle bli bygg var självklart. Jag visste redan tidigt att jag ville arbeta inom den branschen, det ligger i familjen, och jag har under flera år testat på hur det är genom att sommarjobba på olika ställen.

Alma är mycket nöjd över valet att utbilda sig till glas- och metallingenjör och älskar blandningen av skolbänk och praktik, att få testa teorin direkt i verkligheten menar hon gör att kunskapen fastnar mycket lättare. Hon har hunnit med två praktikperioder inom LIA 1 (lärande i arbete) inom verkstad och montage. Till hösten väntar LIA 2 på kontor. 

Om sin praktik på Fasadsystem i Stenkullen säger hon:

– Jag trivs jättebra både i verkstaden och bland montörerna och jag tycker att det är roligt att jag får testa så många olika uppgifter.

För Alma är utbildningen en genväg in i arbetslivet. På bara 1,5 år kan hon titulera sig ingenjör och få yrkeslivserfarenhet på köpet.

– Utbildningen är ett bra alternativ till universitetsstudier och det är positivt att det ingår mycket praktik. Istället för upp till fem år på Chalmers kan jag på 1,5 år utbilda mig till glas- och metallingenjör och dessutom få yrkeserfarenhet.

Mycket av den teoretiska utbildningen kan ske på distans vilket gör att elever från hela Sverige kan söka sig till yrkeshögskolan i Lerum. Gruppen består av en skön blandning människor, vissa har arbetat som glasmästare i många år medan andra kommer direkt från gymnasiet.  

– Det är roligt att vi är så många tjejer, fler tjejer än killar till och med. Och det är väldigt kompetenta kursledare, både från branschen men även utifrån. Det gör att utbildningen ger ett väldigt brett perspektiv.

Alma menar att arbetet som glas- och metallingenjör är långt ifrån det ”grovis”-arbete somliga förknippar med byggbranschen. Hon tycker att glas är ett fantastiskt material och drömmer om att bli projektledare på ett glasföretag.

Läs mer om yh-utbildningen