Vad gör en glasmästeritekniker?

Den traditionella glasmästeriteknikern, som till vardags ofta kallas glasmästare, kan ha mycket varierande arbetsuppgifter. Exempel på arbetsuppgifter är att byta och renovera fönster, tillverka och montera hela glaspartier till uterum och altaner eller arbeta med inredningsglas för hem och kontor.

Användning av glasväggar och glaspartier inomhus ökar eftersom det är ett bra sätt att skapa rum där klimat, gemenskap och avskildhet kan varieras. Som glastekniker hanterar man många olika sorters glas. Det kan till exempel vara floatglas, laminerat glas, härdat glas och energiglas.

Glasmästeritekniker är ett hantverksyrke som ställer krav på både tekniska och produktspecifika kunskaper, noggrannhet, känsla för service och samarbetsförmåga. I ett traditionellt glasmästeri arbetar glasteknikern för det mesta tillsammans med arbetskamrater och ofta i nära samarbete med kunden. 

Här kan du läsa mer om glasmästeriarbeten och de produkter glasmästeriteknikern arbetar med:

Att utbilda sig till glasmästeritekniker

Gymnasieutbildning

För att bli glasmästeritekniker kan du läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Där väljer du inriktningen Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker. Den första delen av utbildningen är relativt lika för alla inriktningar inom programmet och du får under denna tid lära dig om olika yrken inom bygg. När du har fått din yrkesexamen från gymnasiet påbörjar du din färdigutbildning på ett företag som lärling och får då lärlingslön. Efter cirka två år är du fullärd, gör yrkesprov och får ditt yrkesbevis.

Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet på Skolverkets webbplats.

Traditionell lärlingsutbildning

Yrkesutbildningen till glasmästeritekniker sker genom en traditionell lärlingsutbildning på ett glasmästeri. Du tar själv kontakt med ett företag och ansöker om en lärlingsanställning. Utbildningen är på drygt 3 år. 
Läs mer om den traditionella lärlingsutbildningen.

Hitta glasmästerier i glasbranschen
Här kan du hitta kontaktuppgifter till alla våra medlemsföretag.

Yrkesutbildning/Komvux

Inom kommunernas vuxenutbildning finns det möjlighet att läsa en yrkesutbildning. Yrkesutbildning inom Komvux och gymnasieskolan har samma ämnesplaner. En skillnad är att vuxenutbildningen är kursutformad och inte styrs av program. Utbildningens längd varierar utifrån elevens förkunskaper.

Registrering

Alla elever som går en yrkesutbildning, på gymnasiet eller på Komvux ska registreras hos Glasmästeribranschens Lärlingsnämnd. Det gäller även dem som går en traditionell lärlingsutbildning. Läs mer...

Glashantverkare

Inom glasteknikeryrket finns specialyrket glashantverkare som arbetar med bly- och konstglas. Läs mer...