När du är klar med din grundutbildning bör du dokumentera din kompetens genom att göra ett yrkesprov/Gesällprov.
Efter godkänt provresultat har du möjlighet att ansöka om ett Gesällbrev hos Sveriges Hantverksråd.
Till grund för lärlingsutbildningen ligger vårt partsgemensamma yrkesutbildningsavtal med råd och anvisningar. Yrkesutbildningsavtalet ingår i Glasmästeriavtalet och där regleras all formalia. Glasmästeribranschens Lärlingsnämnd som består av representanter från Byggnads och Glasbranschföreningen har bland annat till uppgift att främja utvecklingen av yrkesutbildningen.
Det sker genom många olika insatser. Vi rekommenderar att du som anställer en lärling läser yrkesutbildningsavtalet noga. Du som tar emot en elev från gymnasieskolan eller annan utbildningsanordnare ska följa skolans formalia och avtalet er emellan. Yrkesutbildningen i gymnasieskolan pågår i nära samarbete med vår bransch och utbildning som ges av andra anordnare bevakas också av Lärlingsnämnden.
Under våren 2024 tog Glasbranschföreningen i samarbete med Nordiskt Valideringsforum fram tre nya kompetensstandarder för yrken inom glasbranschen. Standarderna, som är framtagna enligt OCN-modellen syftar till att säkerställa och strukturera kompetensen inom branschen, något som är till nytta för såväl skolor och elever som företag som lärlingar.
Joakim Länder, Glasbranschföreningen, suppl.