Glasbranschföreningen sluter avtal, så kallade kollektivavtal, med de fackliga organisationerna om till exempel löner, allmänna anställningsvillkor och avtalsförsäkringar.
Det ger dig bättre företagarvillkor och löneavtal.
GLASMÄSTERIAVTALET AVTALSRÖRELSEN 2025
Företagen i glasbranschen vill ha ett tidsenligt, attraktivt och konkurrenskraftigt Glasmästeriavtal med hög anslutningsgrad. Här kan du läsa mer om vad vi tycker är viktigt att åstadkomma i årets avtalsrörelse.
Sverige befinner sig, enligt alla prognoser, i den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Krig i närområdet, höga energi, -råvarupriser och en pågående lågkonjunktur gör framtiden osäker. Vi upplever fortfarande att företagen i branschen har svårt att sysselsätta alla anställda och därför behöver säga på grund av arbetsbrist. Vi måste säkerställa att våra medlemsföretag inte drar på sig större kostnader än vad de klarar av. Ytterst är det jobben som står på spel. Därför är det viktigt att lönesättningen följer industrins kostnadstak ”märket” så att vi kan garantera faktiska löneökningar och trygga anställningar.
Utvecklingen går snabbt i glasbranschen och en modern bransch behöver ges moderna förutsättningar för att kunna fortsätta utvecklas. Därför måste vi ha kollektivavtal som är i takt med tiden och som kan anpassas efter nya behov som uppstår. Avtalet behöver kunna erbjuda både företagare och medarbetare mer flexibilitet med bättre möjligheter till verksamhetsanpassning och individuella lösningar. Vi vill säkerställa att uppdragen går till företag med kollektivavtal med bra anställningsvillkor och schyssta löner och då måste företagen kunna anpassa verksamheterna efter kundernas krav. Avtalen ska dessutom vara lätta att följa, tyda och tillämpa så att onödiga tvister kan undvikas.
Företagen i glasbranschen behöver kunna förlägga arbetstiden inom större tidsramar för att kunna möta den över året växlande efterfrågan från kunderna. Vidare kan det handla om att en kund kräver att vissa arbeten ska utföras nattetid eller helgdag på grund av säkerhetsskäl. Merparten av medlemsföretagen utför servicearbeten gentemot både offentliga och privata beställare. Att kunna erbjuda god service, exempelvis genom att vara tillgänglig när kunden kan ta emot, är en förutsättning för att klara den hårda konkurrensen.
Vi anser inte att det är rimligt att företag utan kollektivavtal ska kunna ge sina kunder bättre service än företag med kollektivavtal.
Företagen i glasbranschen behöver ett modernt avtal som ger medlemmarna förutsättningar att konkurrera på schyssta villkor.
Arbetarna är företagens största tillgång samtidigt som glasteknikeryrket är ett bristyrke. Företagen konkurrerar inte enbart om kompetensen inom branschen, utan konkurrensen finns inom hela bygg- och installationssektorn. En modern och attraktiv arbetsgivare måste ha möjlighet att ge medarbetare möjligheter att anpassa sina arbetstider mm och därigenom få större inflytande över sin vardag. Kollektivavtalet får inte hindra utvecklingen varför anpassningar måste kunna göras efter såväl medarbetares önskemål som till kunders krav.
Glasbranschen behöver en mer flexibel arbetstidsförläggning för att kunna behålla och rekrytera personal. Idag stänger vi ute potentiella medarbetare som inte har möjlighet att arbeta utifrån rådande arbetstidsregler.
I glasbranschen är det ofta väldigt mycket att göra under vår- och sommarperioden. Idag kan Glasmästeriavtalet inte möta kundernas önskemål på flexibilitet under de intensiva arbetsperioderna. Företagen behöver ges möjlighet att kunna förlägga arbetstiden över längre perioder så att man kan tillmötesgå branschens ojämna arbetsfördelning över året. Detta ökar möjligheterna till fasta och trygga anställningar året om.
Inget företag kan bli framgångsrikt utan engagerade medarbetare. Att kunna premiera hårt arbete, kompetens och engagemang är centralt för att företagen ska kunna behålla och rekrytera drivna och ambitiösa medarbetare, som kan ta ledande positioner i verksamheten. Idag är det vanligt förekommande att företag förlorar nyckelpersoner då de inte kan ge dem den lön och uppskattning de förtjänar.
Vi anser att det ska löna sig att utvecklas i jobbet, att ta på sig mer avancerade arbetsuppgifter och ansvar. Skrivningarna i avtalet om lönesättningen bör därför utvecklas och på ett tydligare sätt kopplas till företagets lönsamhet och individens egen prestation. Individuell lön är en lönemodell som bygger på att företaget aktivt arbetar med lönesättning utifrån välkända och tydligt angivna kriterier, så att medarbetarna vet vad som krävs för att kunna påverka sin lön - något som sedan länge är en självklarhet för majoriteten av svenska arbetstagare.
Här kan du läsa mer om våra yrkanden gällande Glasmästeriavtalet.