"Glas är ett fantastiskt material, så jag ville verkligen vara kvar i branschen"

Image
Ali Shire

Intervju från april 2020

Ali Shire, 26 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019. Han arbetade som glasmästare i sju år innan han påbörjade glas- och metallingenjörsutbildningen. Glasmästarutbildningen fick han som traditionell lärling hos Eklunds Glas i Västerås, där han också arbetade innan han påbörjade sina studier.

Varför utbildar du dig till glas- och metallingenjör?

– Jag tyckte att det var roligt att arbeta som glasmästare, men kände att jag behövde nya utmaningar. Glas är ett fantastiskt material med stor potential och många möjligheter, så jag ville verkligen vara kvar i branschen.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag är jättenöjd! Den är på en lagom nivå och lärarna har varit kunniga och hjälpsamma. Eftersom jag hade arbetat i branschen ett tag kunde jag redan mycket av det som ingick i första kursen, glas- och metallkonstruktioner, men det gjorde inte så mycket eftersom det också var värdefullt få tillfälle att fördjupa sig mer. Jag tycker att jag har fått ny och spännande kunskap.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag tycker att det är roligt med CAD och skulle gärna vilja arbeta med konstruktion i framtiden.

Hur har du löst det praktiska kring utbildningen?

– Jag bor i Västerås och pendlar till Lerum. Det har fungerat bra. Vi har varit några som har kunnat åka tillsammans. När jag varit på plats på skolan har jag bott på ett vandrarhem i närheten.

Här kan du läsa mer om yh-utbildningen