Image
Priset till vinnaren av Glaspärlan i naturmiljö

Vinnare av Glaspärlan

Glaspärlan är ett pris som uppmärksammar de mindre glasprojekten. Priset delas ut till det vinnande projektets byggherre, arkitekt och glas- och fasadentreprenör.

Den 25 april tillkännagavs vinnaren av Glaspärlan 2024. Det blev Lisas World.

Vinnare av Glaspärlan 2024 – Lisas World

Montage av tre bilder från projektet Lisas world
Foto: Jeanette Karsten

Projektet tilldelas Glaspärlan 2024 för sin poetiska och innovativa metod att använda laminerat glas – där motiv, kulör, belysning, transparens och translucens, skiftar och varierar på ett vackert, lågmält och häpnadsväckande sätt.

Juryns motivering

FAKTA | Lisas World

Byggherre: Lisa Elmqvist, Östermalms Saluhall Stockholms Kommun

Arkitekt och glaskonstnär/glasdesigner: Jeanette Karsten

Glasentreprenör: Printglas AB

Glasleverantör: Printglas AB

Byggsystem: Laminerade glasskivor med unika foton av Jeanette Karsten i specialinfästningar

Egen beskrivning och motivering

Beskrivning av projektet:

”LISAS WORLD” blev en unik samling laminerade konstfotografier i glas tagna specifikt för Lisa Elmqvist. Samtliga 15 st glasmoduler är handsignerade i gravyr av Jeanette Karsten. Motiven är en exposé av vyer fotograferade utifrån ett urval gjutna konstglas skapade av Jeanette Karsten. Fotona har hon tagit genom ljusbrytningar och projektioner i glasen, vilket skapar dramatiska element som hon fångat i unika bilder. Glaskonstverken innehåller utvalda fragment och ger associationer till skaldjur och fisktema. Ett urval av bilder presenterades för beställaren under projektets gång. Beställaren valde ut bilder i omgångar under processen. Förutom att glasskivorna utgörs av transparenta funktionella avdelare i restaurangens inredning så skapar dem även en spännande, visuell, exklusiv och stark identitet till restaurangen. De transparenta glasskivorna skapar en luftighet och ger restaurangens personal en överblick ver lokalerna. Utmaningen i projektet har varit att integrera glasskivorna med mässingdetaljer och specialritade mässingprofiler med noga måttanpassning och precision. 

Ljussättning av glasskivorna var ett önskemål och utmaning har varit att ljussätta glasen utan att blända kunderna. Utmaningen i projektet har varit att integrera glasskivorna med mässingdetaljer och specialritade mässingprofiler med noga måttanpassning och precision i befintlig inredning. Ljussättning av glasskivorna var ett önskemål och utmaning var att ljussätta glasen och utan att blända kunderna.

Beskrivning av glaslösningen och dess funktioner:

Glaslösningen som är vald i detta projekt består av laminerade glas med unika foton.
Motiven är printade och ligger mellan glasskivorna till respektive glasmodul. De är härdade, reptåliga och har fått olika opacitet. Med varierad procent har det givits olika genomskinlighet i utförandet och har noga tänkts igenom beroende på vart de sitter i rumsytorna. Den permanenta glasinstallationen ger ett exklusivt intryck och är lätt att hålla rent i denna miljö. Att välja glas är ett miljövänligt materialval då det återvinningsbart. Det har varit många timmar av tankar, uppmätningar, skissarbete och researcharbete för att uppnå bästa resultat och helhet. 

Specialritade u-profiler i mässing för glasmodulerna har tillverkats hos en smed efter givna mått och beskrivningar. Övriga mässingbeslag specialbeställdes liksom andra monteringsdetaljer. De två långa glasmodulerna på 3075 mm vid arrangédel samt 2756 mm i längd vid hovmästare har glastjocklek med laminering inklusive motiv på totalt 13.52 mm exklusive mässingdetaljer. Glashöjd är 470 mm exklusive mässingdetaljer som varierar i omfattningar. De övriga glasmodulerna har glastjocklek inklusive motiv på 9.52 mm exklusive mässingdetaljer. Glashöjder och bredder varierar. 
 

Motivering till varför projektet bör vinna:

I hjärtat av Östermalms Saluhall, en levande symbol för kultur och historia i Stockholm, reser sig konstinstallationen ”LISAS WORLD” som en banbrytande uttrycksform i restaurang Lisa Elmqvist. Det är genom denna unika skapelse av glaskonst, förtrollande gestaltad med ett skaldjurstema, som konstverket strävar mot en utmärkelse för hållbarhet och konstnärlig briljans.

LISAS WORLD är inte bara en visuell njutning utan även en hyllning till Stockholms kulturliv. I hjärtat av saluhallen, där dofterna av färsk mat dansar genom luften och historiens andetag känns i varje hörn, sammanflätas den permanenta konstinstallationen sömlöst med saluhallens eget tema av mat och kultur. 

Denna konstinstallation belyser inte bara restaurangens kulturhistoriska betydelse utan förstärker även saluhallens identitet som en plats där konst och mat förenas i ett harmoniskt möte. ”LISAS WORLD” är en länk mellan det förflutna och nuet, mellan matkultur och visuell estetik som blivit uppskattat.

Pressmaterial

Läs pressmeddelandet och ladda hem pressmaterial

Resultatet av onlineomröstningen i kategorin "publikens favorit"

Projektet som fick flest röster av besökarna på Glasbranschföreningens webbplats var också Lisas World.

Relaterade sidor

Samtliga vinnare av Glaspärlan

Låma 2022

GÖTEBORG

LÅMA,
Om Låma

Byggherre: Lena Hedlund och Kjell Zackrisson
Arkitekt: STEG Arkitekter
Glasentreprenör: Kungälvs glasmästeri
Glasleverantör: Osby Glas ab
Byggsystem: KL trä, lösvirke

Motivering: Långedrag Modern Art är en liten privat konsthall i storlek av ett Attefallshus på en villatomt utanför Göteborg. Den skulpturala byggnaden är täckt med mattsvart bandfalsad plåt och har ett triangulärt takfönster mot himlen i norr. Attefallsreglerna tillät en byggnadsyta om 25 kvm och en byggnadshöjd på 4,0 meter. Invändigt gav detta täta väggar för exponering av konst och ett triangulärt ateljéfönster med vackert norrljus. Takfönstret är ofta utsatt för hårt väder och salter från havet. Eftersom det är en del av taket måste extra hänsyn tas till snö, is och regn. Glaset är ett härdat och laminerat isolerglas som fästs i väggar och tak med ett silikonbaserat lim. Fästet är urfräst ur takbjälkarna och förstärkt av en svetsad stålram. Glasrutan är kittad med en mjuk fog som tätar och håller fast. Projektet tilldelas Glaspärlan 2022 för sitt poetiska formspråk där takfönstrets vackra utformning och genomtänkta detaljer är avgörande för rumsupplevelsen.

Läs pressmeddelandet och ladda hem pressmaterial

Gärsnäs 2020

GÄRSNÄS

Gärsnäs
Om Gärsnäs

Byggherre: Gärsnäs AB, Dag Klockby
Arkitekt: Dive Architects AB, Ia Hjärre / Andy Nettleton
Glasentreprenör: Glasmästarna i Skåne AB
Glasleverantör: Osby Glas AB
Byggsystem: Wicona Systems, Fasadsystem Wicstyle 65 och Wicstyle 50

Motivering: Gärsnäs möblers gamla lokaler har genomgått en renovering och en betydelsefull transformation. Den nya entréfasaden utstrålar välkomnande av publik, tillgänglighet och signalerar en mer framtidsinriktad identitet för företaget. Den nya huvudentrén har placerats på gaveln till utställningsdelen med en inbjudande förgård som via en tio meter lång spegelvägg förbinder utställningslokalen med det nya galleriet (vilken ersätter en tidigare lagerlokal). Spegelväggen fortsätter in i det nybyggda galleriet - i form av en svart abstrakt trälada – men med spegelglaset utåt. Den nya byggnadsdelen har en nästan grafisk skärpa som understryks av ett fyra meter högt glasparti i form av ett lysande skyltfönster. Med begränsade medel och stor kreativitet har arkitekter och glasentreprenörer lyckats skapa en spektakulär och vacker entré till den anrika möbelfirman mitt i Gärsnäs.

Se filmen om varför Gärsnäs möbler vann Glaspärlan 2020

Vill du veta mer?