Image
Bildmontage av män som utför glasarbete och är på studiebesök i glasfabrik

Ghullam Nateqi – lärlingen som hamnat rätt i glasbranschen

UTBILDNING OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING
2022-06-20 11:30

I början av juni genomfördes lärlingsveckan på Glasbranschföreningens Glasskola i Katrineholm. Åtta elever medverkade, varav Ghullam Nateqi från Halmstad var en av dem. Här får du läsa mer om Ghullams väg in i glasbranschen och hur han upplevde lärlingsveckan.

Fem minuter före bokad mötestid ringer jag upp Ghullam Nateqi, något kanske strängt förbjudet hos vissa, men inte hos Ghullam. Med ett skratt säger han att det är helt okej att vi kör igång, det är lika bra för strax måste han börja jobba igen. Det är nämligen fullt ös på Berlings Glasmästeri i Halmstad där han genomför sin lärlingsperiod.

Glasbranschen intresserade Ghullam

Ghullam Nateqi är 24 år, bor i Halmstad och har snart genomfört ett år av sin lärlingsutbildning. Han har tidigare arbetat i äldreomsorgen och på hotell, men intresset för bygg och installation har alltid funnits där.

Ghullam Nateqi utför praktiskt moment under lärlingsveckan
Ghullam Nateqi utför praktiskt moment under lärlingsveckan.

– Jag utbildade mig först till el-installatör men företaget jag praktiserade hos hade inte möjlighet att anställa mig. Via en kontakt fick jag istället tips om en lärlingstjänst hos ett företag som arbetar med glas. Det lät intressant så jag gick på en intervju och fick lärlingstjänsten efter det.

Lärling inom glasteknikeryrket – ny kunskap varje dag

Berlings Glasmästeri är företaget som Ghullam nu genomför sin lärlingsutbildning hos. En lyckad matchning när snart ett år har gått.

– Jag lär mig nya saker varje dag, det är verkligen jättekul. Nu gör jag det mesta – skär glas, kittar, måttar. Men jag har alltid stöd av min kollega, jag får ju inte arbeta ensam utan vi är alltid två och två, berättar Ghullam.

Olika erfarenheter är inget hinder under lärlingsveckan

När Ghullam kom till lärlingsveckan i Katrineholm hade han alltså erfarenhet med sig in i de praktiska momenten på skolan. Något inte alla eleverna har, men det stämmer Glasbranschföreningens Joakim Länder av tidigt under veckan.

– Vi utvärderar konstant vår utbildningsverksamhet och finslipar detaljer inför varje lärlingsvecka. Något vi satsat på tidigt under veckan är att få in ett praktiskt moment för att se var i sin lärlingsutbildning varje elev befinner sig. På så vis kan vi under veckan se till att alla eleverna utvecklas individuellt, berättar Joakim som också ansvarar för lärlingsutbildningen på Glasbranschföreningen.

Studiebesöket – ett uppskattat inslag under lärlingsveckan

På frågan om vad som var allra roligast under lärlingsveckan tvekar inte Ghullam en sekund när han svarar studiebesöket på Martin G Andersons som ligger strax utanför Örebro.

– Man tänkte innan att ”ja okej där tillverkar de glas”, men jag hade ingen som helst aning om att det var så avancerat. Stora robotar som styrdes av kunnig personal och den värmen som uppstår när det härdade glaset tillverkas. En jättehäftig upplevelse att få vara där faktiskt, säger Ghullam.

Eleverna på lärlingsveckan under studiebesöket hos Martin G Andersson.
Eleverna på lärlingsveckan under studiebesöket hos Martin G Anderson.

Ghullam om framtiden; godkänt yrkesprov är målet

En lärlingsutbildning pågår i drygt tre år eller mellan 4 500 till 5 500 genomföra arbetstimmar. Det är lärlingens tidigare erfarenheter och ålder som avgör. Ghullam Nateqi har dock siktet inställt längre än så.

– När jag är klar med lärlingsutbildningen vill jag först genomföra yrkesprovet, det ser jag mest fram emot. Med godkänt resultat såklart, lägger Ghullam till och skrattar. Men jag vill jobba vidare med glasfirman och i glasbranschen, förmodligen ansöka om gesällbrev också, berättar han och poängterar att man aldrig slutar lära sig saker när man arbetar med glas. Något han verkligen tycker om.

Om lärlingsveckan

Lärlingsveckan är en obligatorisk utbildning för alla traditionella glasteknikerlärlingar. Den ger en introduktion till glasmästeriyrkets många olika arbetsområden. När lärlingen varit anställd i ca 6 månader kallas hen till lärlingsveckan. Utbildningen hålls på Glasskolan i Katrineholm två gånger per år. I kalendern kan du se nästa lärlingstillfälle, eller också kontakta Joakim Länder, ansvarig för lärlingsutbildningen.