Image
Kvinna inomhus håller i tavla

Ny Gesäll i konstinramaryrket

GESÄLLPROV I KONSTINRAMARYRKET
2022-12-02 11:08

I november genomfördes Gesällprovet i inramning på Glasskolan i Katrineholm. En lyckad omgång då Linda Frisk blev godkänd för ett väl genomfört Gesällprov i inramning. Enligt granskarna Pernilla Trane och Annalena Pettersson genomförde hon sitt prov med stor yrkesskicklighet och kunnande.

kvinna i rosa tröja vid arbetsbänk
Linda Frisk vid genomförandet av sitt gesällprov

Linda Frisk har gått YH-utbildningen Hantverkslärling i Leksand och gjort sin praktik hos Ramboden Ornäs med Johanna Walker, konstinramare med mästarbrev, som handledare. Vill du besöka Linda så hittar du hennes ramverkstad i Korsnäsgården i centrala Mora.

Gesällprov – så går det till

Är du konstinramare och vill visa ditt yrkeskunnande genom ett Gesällbrev? Då måste du först och främst leva upp till kraven om minst 5 000 timmars erfarenhet av inramningsverksamhet. Eller också kunskaper som validerats av branschen. Uppfyller du något av kraven får du göra Gesällprovet.

Gesällprovet genomförs en gång per år och nästa gång det ges möjlighet är 16–17 november 2023. Provet består av två delar; en teoretisk och en praktisk. Det teoretiska provet genomförs digitalt och ska godkännas senast en månad innan det praktiska provet genomförs. Avgiften för det teoretiska provet är 500 kr exkl. moms. Det praktiska provet är gratis för medlemmar i Glasbranschföreningen.

Här hittar du mer information om och vilka moment som ingår i Gesällprovet i konstinramaryrket.