Arkitekturstudenter gestaltar framtidens bostäder med fokus på glas och trä
Förstapriset i arkitekturtävlingen för studenter Bo2049 gick till bidraget ”Himmelsvid” av Vilma Weinstock från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Ett litet hus som trots sina blyga 42 kvadrat förmedlar en känsla av oändlig rymd tack vare det rikliga ljusinsläppet och möjligheten till utblick.
Det stod klart när tävlingen avgjordes 3 maj under festliga former på Fotografiska i Stockholm där första, andra och tredjepris samt publikens val prisades under en galamiddag för närmare 250 inbjudna gäster. Arrangör för tävlingen var hustillverkaren Willa Nordic i samarbete med Sveriges Arkitekter, tidskriften RUM, Connoisseur International och Glasbranschföreningen.
Hur bor en familj 2049?
Uppgiften studenterna ställdes inför var att gestalta framtidens boendemiljöer. Denna gång med fokus på glas och trä. Glas därför att ljus, särskilt dagsljus, har en fundamental betydelse i den skandinaviska bostaden, inte minst för hälsa och välmående. Materialet kan också spela en viktig roll i omställningen till fossilfri energiförsörjning i våra byggnader (2022 var dessutom utsett till ett internationellt glasår av FN). Trä utifrån dess långa tradition i nordiskt boende och dess potential och egenskaper ur ett miljö- och klimatperspektiv. Frågeställningar som skulle basvaras var: Hur bor en familj 2049? Hur används materialen trä och glas? Hur ser arkitekturen ut och varför?
Pristagarna av Bo2049
Av de 40 bidrag som kom in till tävlingen utsåg juryn 10 finalister, varav 4 prisades på den avslutande galamiddagen i Stockholm.
Första priset och en prissumma på 50 000 kronor gick till Himmelsvid av Vilma Weinstock från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm som utöver vinstsumman även fick ta emot en unik glasskulptur skapad av Jeanette Karsten (glaskonstnär, designer och arkitekt SAR/MSA) och Anna-Linda Gabriel (glaskonstnär). Glasskulpturen sponsrades av Glasbranschföreningen.
Andra priset och en prissumma på 30 000 kronor gick till MELLANRUM ritat av Linnea Thörne från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.
Tredjepriset och en prissumma av 20 000 kronor gick till Hushåll(a) Vatten som skapats av Lovisa Wennberg från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA).
Hederspriset "Folkets val" gick till bidraget Villa Furunderlig av Filip Stojanovski Kutlesovski, Viktor Thelin, Amanda Perols och Felix Olofsson alla från Lunds Tekniska Högskola (LTH). Bidraget röstades fram i Willa Nordics sociala mediekanaler.
Juryn bestod av:
- Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA, partner på Malmström Edström
- Paul Rogers, arkitekt SAR/MSA och expert på dagsljus och glas på ACC
- Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare för Grand Designs Sverige
- Cecilia Öfverholm, chefredaktör för tidsskriften RUM
- Klas Fridsäll, VD Willa Nordic