Image
Arkitekthusets fasad

”En byggnad som sticker ut samtidigt som den smälter in”

2015-09-17 16:15

De byggnader som är nominerade till Kasper Salins arkitekturpris har offentliggjorts. Bland finalisterna finns nya Arkitekturskolan i Stockholm, en byggnad med välvd fasad gjord av corténstål och glas. På Fasadglas AB, som svarat för konstruktion och montage av fasaden med de välvda glasen, är man stolt över nomineringen.

- Det känns jättekul! Arkitekturskolan är en unik byggnad som sticker ut, samtidigt som den smälter in bland de andra tegelbyggnaderna i KTH-området, säger Tobias Nyström, projektledare för Fasadglas´ utförandeentreprenad vid bygget av Arkitekturskolan.

Den nya Arkitekturskolan ligger på en triangelformad tomt på KTH Campus. Byggnaden är rundad, med en fasad bestående av glas och rostrött stål (corténstål) och består av sex våningsplan.
Tobias vittnar om de utmaningar bygget av skolan bjöd på.

- De böjda glasen var svåra att montera. Bågen satt redan på plats, så vi var tvungna att använda en lyftpendel för att sticka in glaset utan att stöta i fönstersmygen i corténplåten. I ljusgården monterade vi allt glas inifrån, det blev ett bakvänt montage vilket var en spännande utmaning.

Arkitekturskolan ägs av Akademiska hus och arkitekterna bakom den roströda byggnaden är Tham och Videgård. PEAB anlitades som byggnadsentreprenör och Tobias menar att samarbetet med PEAB och de andra entreprenörerna fungerade bra.

I juryns nominering lyfter de fram att ”… byggnaden är kompromisslöst samtida, tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den. Robusta och samtidigt sinnliga material kommer att tåla lång och intensiv användning och över tid förstärka byggnadens karaktär”.

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset är Malmö Live, Bastun i Frihamnen i Göteborg och Brf Ohoj i Västra hamnen i Malmö.
Kasper Salin-priset delas ut på Arkitekturgalan den 19 november.

Fakta om Kasper Salin-priset

Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Det anses vara det förnämsta priset i sitt slag i Sverige. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av arkitekten Kasper Salin, som var stadsarkitekt i Stockholm under tidigt 1900-tal.

Foto: Fasadglas, Sveriges Arkitekter: Åke E:son Lindman, Adam Mørk, Hendrik Zeitler och Ole Jais.

De nominerade till Kasper Salin-priset 2015