Image
Man med glasögon, rosa halsduk blickat framåt med glasparti bakom sig
Glasexperten Oskar Storm

"Glasgurun" med förmågan att förmedla allt som händer i glasets oändliga värld

OSKAR STORM – PORTRÄTT UR TIDNINGEN GLAS
2023-06-21 12:58

Karriären började i Glasriket och numera är han Sveriges starke man i Saint-Gobain-glas. Med sin kunskap och förmåga att förmedla allt som händer i glasets oändliga värld har han blivit något av en guru i branschen. Så många tror nog att även fritiden handlar om glas, men inte. Oskar Storm har ett enda stort fritidsintresse, hustrun Åsa. Möt mannen som påstår att ingenstans är himlen större än på Mallorca och – Öland.

Det är också på Öland som han tar emot, närmare bestämt i den lilla byn Tryggestad, tre km sydost om Borgholm. Där och ingen annanstans vill han vara för där har han sina drömmars hus, just färdigrenoverat och med allt vad rätt material heter. En uppvisning i hållbarhet och energisnålhet. Äntligen kan han visa upp vad han i åratal predikat på YouTube, föreläst och skrivit om. För tidningen Glas läsare är han ett välkänt namn. I förra numret var han skribenten bakom två artiklar och att vara engagerad i glasbranschen och inte veta vem Oskar Storm är kan bli en plump i protokollet.

Som intervjuare (med insikten att inte veta allt och därför fråga) träffade jag för några år sedan en ung glasmästare på Österlen. Jag bad honom nämna någon han såg upp till och reptilsnabbt kom svaret, ”Oskar Storm”.  ”Vem är det?”, undrade jag varpå den unge mannen utbrast, ”Fy, vet du inte vem Oskar Storm är? Och du får skriva i Glas?!” Nu är det historia och idag vet jag vem Oskar Storm är. Men jag och många med mig vet inte vem han egentligen är. Vad döljer sig inombords hos denne pratglade och till synes öppet naive man på dryga 50 år som presenterat sig som Oskar Storm?

Kan få en skrämmande effekt

– Jag är en ganska avslappnad person men det har sina för- och nackdelar. Den där avslappnade sidan hos mig kan få en skrämmande effekt. Det har hänt att jag mitt uppe i allt plötsligt iakttar mig själv och det är otäckt; ”tänk om jag är för avslappnad”, vilket resulterar i att jag blir tvärtom och inte känner igen mig själv.

Vy inifrån på man som tittar in genom ett fönster

Ja, det där med att vara avslappnad kan ställa till det. I avslappnandets konst ligger både styrka och svaghet.

– Till svagheterna hör att jag har svårt att hushålla med min energi. När jag är riktigt fokuserad tömmer jag mig helt vilket är på gott och ont.

Hur det än må vara med svagheterna har Oskar Storm skickligt manövrerat sig genom ett yrkesliv som inleddes 1998 på Emmaboda Glas. Född och uppvuxen i Lund hade han efter studier i internationell ekonomi och ett par kortare anställningar hamnat i Glasriket. Han hade nämligen redan som 19-åring träffat och blivit förälskad i Åsa. Och Åsa var från Öland.

Att han skulle bli smålänning var ingen självklarhet även om hans föräldrar har sina rötter i Småland. Oskars mål var att komma närmare Åsa och lära känna hennes rötter men att arbeta bort någon skånsk dialekt var inte tal om för det hade han aldrig haft.

– I Lund växte jag upp på Norra Fäladen som kom till på 1960-talet under miljonprogrammet. Ett mångkulturellt område där olika språk talades och skånskan inte dominerade.

"Då orkade jag inte längre"

Småländskan satte sig emellertid snabbt och snabbt kom han också in i arbetslivet. Det skulle inte dröja länge förrän Oskar Storm var innesäljare på Emmaboda Glas, och plötsligt också controller. Samtidigt. 2004 blev han så produktionschef. Men, efter tre år…

– Då orkade jag inte längre utan tog ett steg tillbaka och började istället koncentrera mig på fasadprojekt, hela linjen från produktion till kund.

Och det är nu som Oskar Storm börjar arbeta mera direkt för Saint-Gobain i Paris. 1974 hade ju Saint-Gobain köpt upp de resterande 70 procenten aktier i Emmaboda Glas (redan 1946 hade de förvärvat 30 procent av aktierna) och nu behövde de en föreskrivare (någon som kunde rekommendera och ge teknisk hjälp) i Skandinavien som utgjorde en del av Saint-Gobains organisation i Tyskland. Valet föll på Oskar Storm och året var 2014.

En mer omfamnande miljö

Uppdraget omfattade även Sverige, Norge och Danmark men krympte snabbt till de två förstnämnda och Oskar förflyttades till Saint-Gobains polska division eftersom det glas som kommer till Norden i huvudsak kommer från de stora glasförädlarna nere i Centraleuropa. På hans visitkort står också Building Glass Polska. Nämnas skall att verksamheten i Emmaboda inte längre är en del av Saint-Gobain.

Man inomhus sitter vid dator som lyses upp av skrivbordslampa

Vid det här laget har Oskar kommit in i centraleuropeiskt tänkande, polsk kultur och polskt arbetsliv.

– Det är en mer omfamnande miljö än här och slående är hur ambitiösa och drivna människorna är. Ofta med dubbla utbildningar. Teamet på Saint-Gobain är kvinnodominerat och stämningen väldigt avslappnad. Men man kan inte generalisera, jag känner bara en mycket liten del av Polen.

Oskar Storms uppgift är att marknadsföra och här kommer hans pedagogiska talang till nytta. En italiensk arkitekt har formulerat den med följande ord: ”Oskar Storm säljer genom att undervisa”.

– Jag har alltid varit nyfiken, velat förstå sammanhang och förklara och det har jag vässat på under årens lopp. Det började egentligen med min pappa, universitetsmannen, som är väldigt noga med hur man uttrycker sig i skrift.

Men Oskar har också haft turen att senare i livet träffa rätt människor. Särskilt tacksam är han mot sin mentor Wolfgang Theer i Tyskland som betytt mycket i konsten att framställa och förklara glas. Och Max Tillberg som lärt honom hur systemen i en byggnad hänger ihop och som rådde till systemen i Tryggehuset.

"Jag säljer förtroende"

– Jag vet att jag blivit duktig på att sälja, jag säljer förtroende. I grunden handlar det om att göra rätt och att göra gott. En ganska ny tanke hos mig som går ut på att leva efter stoicismens principer. Det materiella betyder ingenting utan det som räknas är handlingen och att man inte ska oroa sig över sådant som man inte kan påverka. Att säga att det materiella inte betyder något kan verka konstigt för jag omger mig ju med ting som jag inte vill vara utan. Men varje situation handlar om ett val där jag kan försöka välja det rätta och handla osjälviskt. Jag tycker mig se en skiljelinje mellan de som försöker göra gott och de som kanske inte ens ser möjligheten.

I Oskars sätt att resonera finns ett stråk av religiositet. Är det ett arv från 1800-talets starka frireligiösa strömningar i Småland? Ja, kanske. Själv är Oskar svenskkyrklig som de flesta andra svenskar men, hans farfar var pastor i Svenska Alliansmissionen som har sina rötter i 1800-talets evangeliska väckelserörelse. Och Oskars pappas uppväxt präglades av söndag i kyrkan och farfaderns predikningar. Sådant sätter sina spår.

När därför Oskar säger att han vill leva som han lär förstår jag plötsligt varför huset, döpt till Tryggehuset, på Öland blivit så viktigt. I det har han lagt ner all den kunskap som han för sina kunder predikar vara det rätta.

Fick hjälp av slottsfogden

Tryggehuset köptes 1974 av Oskars svärmor och när hon dog 2021 tog Oskar och Åsa över. Det är en gammal gård, från 1800-talet, som under åren gått igenom diverse ägarbyten och avstyckningar. Den senaste avstyckningen står Oskar och Åsa för. Mangårdsbyggnaden, brygghuset och jordkällaren styckades av för att finansiera ombyggnaden av ladan till Tryggehuset.

Nyrenoverad öländsk går med stort glasparti på gaveln

Leo Eriksson, slottsfogde på Solliden och tidigare Borgholms stadsarkitekt hjälpte till med ritningarna och Oskar samlade ihop all sin kunskap om hållbarhet, återbruk och olika material. Till slut var bara skalet kvar och själva golvytan hade sänkts med 50 cm. Nytt golv byggdes och bergvärme, som kopplats ihop med mekanisk ventilation för att möjliggöra passiv kyla, installerades. Varje fönster är givetvis valt och monterat enligt regelboken. Fasadsystemet är i trä, alla nya glas är treglas och i öster och väster är det solskyddsglas. De stora glaspartierna har kompletterats med akustikplattor i innertaket så att ljudet inte skall studsa runt och ge eko.

Att gå in i Tryggehuset är att samtidigt gå ut i ett landskap. Det öländska landskapet med spridda buskage, ensliga enar och öde hedar ger rum för fantasin. Och så ljuset och dagrarna, de knivskarpa silhuetterna och himlen.

Som en by på Mallorca

Drönarbild över öländsk gård i kvällsljus

– Himlen är större här och horisonten inte lika påtaglig som i ett havslandskap. På ögats väg till horisonten händer hela tiden något. Ett snår, en gärdesgård, ett träd som får ögat att stanna upp. Det påminner mig om en liten by på Mallorca. Vi återkommer ofta till Cas Concos på sydostsidan av ön och känslan är densamma som här på Öland. Himlen är större.

Tryggehuset är förresten ett bra namn. I sofforna, ärvda Ikea-möbler från 60-talet när Åsas föräldrar satte bo, känns tryggt att sjunka ner och njuta av naturen. Vid klart väder anar man slottsruinen i Borgholm. Mycket av möblerna och inventarierna som tillhört Åsa mamma har tagits till vara vilket är helt i linje med Oskars passion för hållbarhet i såväl jobb som privat.

En man sitter till vänster i en soffan och läser bok, en kvinna sitter i en annan soffa till höger och virkar

Dagarna innan den här intervjun besökte han till exempel Saint-Gobain i Paris och pratade planglas och återbruk, en fortsättning på besöket för fyra år sedan.

 – 2019 var jag i Paris och R&D med Anders Widing från RISE i projektet Cirkulär användning av planglas. Saint-Gobains intresse för återvinning var stort redan då och var det som tände elden i mig. Intresset från övriga svenskar var dock svalt men nu har det vänt! Vi har avtal med Ragn-Sells om återvinning av planglas och mitt besök i Paris nu senast handlade om att köpa glaskrossmaskiner från Gnosjö, uppfinningen som vann EM i Ungt företagande 2022.

Läs artikeln om UF-företaget som vann EM i Ungt företagande 2022 här: Lösning för återvinning av fönster prisas under EM

Lägger all fritid på Åsa

Vårda och ta till vara. Den fasta punkten i Oskars liv är hustrun Åsa. Öland är deras fristad men hemmet varifrån de arbetar ligger i Nybro där Åsa driver sitt gym som Oskar, förstås, lagt ner sin själ i. Inte förvånande kan Åsa bjuda in till ett ”Glasgym” där ljuset strömmar in och energi fylls på.

– Vi träffades när jag var 19 år och har blivit ett team. Mitt stora och enda fritidsintresse är Åsa. Jag lägger all min fritid på henne. Att ägna mig åt något annat som att spela fotboll eller gå ut med kompisar ser jag som slöseri med tid. Det känns så onödigt när vi kan göra något tillsammans istället.

Tillsamman har också en särskild betydelse i det stormska äktenskapet, där de tre barnen hunnit bli vuxna och lämnat föräldrahemmet. Om du som läser detta tror att äkta makarna Oskar och Åsa kryper upp i var sin hörna och läser var sin bok tar du fel. Oskar läser alltid högt för Åsa, helst en feelgood–bok. Och Åsa? Jo, medan hon lyssnar till skåningen som blev smålänning och hans klingande småländska stickar hon handledsvärmare eller virkar grytlappar.

Fakta Oskar Storm

Namn: Oskar Storm
Yrke: Architectural Specifications Manager SE/NO Saint-Gobain Glass
Ålder: 54 år
Familj: Hustrun Åsa och deras tre barn, Ida 31 år, Robert 30 år och Joel 26 år
Bostad: Villa i Nybro och Tryggehuset på Öland
Fritidsintresse: Hustrun Åsa
Läser: Feelgood-litteratur

Text: Kerstin Wallin
Foto: Sören Håkanlind

Det här är en artikel från tidningen GLAS. Läs tidningen GLAS för mer inspiration och kunskap om glas i arkitektur och byggnation.