Image
Logotypen för International year of glass visas i motljus framför en glasfasad och lövverk

Världens glasexperter på plats i Genève för invigningen av FN:s internationella glasår

INTERNATIONAL YEAR OF GLASS
2022-02-09 11:33

FN har utlyst år 2022 till International year of glass för att uppmärksamma glasets betydelse för det moderna samhället utifrån vetenskapliga, ekonomiska och kulturella perspektiv. Imorgon, 10 februari, inleds en två dagar lång invigningsceremoni som kommer att äga rum i FN:s högkvarter i Genève, Schweiz.

Erik Haara
Erik Haara

Ett 30-tal av världens främsta glasexperter finns på plats för att föreläsa om hur glas på olika sätt bidrar till bättre och mer hållbara samhällen samt redogöra för de senaste vetenskapliga och tekniska framstegen på området.

– Det känns fantastiskt kul att vi under ett helt år kommer att ha världens blickar riktade mot alla oss som med glaset i fokus levererar produkter och tjänster som ett modernt samhälle inte kan vara utan. Glas är ett fantastiskt material med otroligt många egenskaper. Det är till exempel ett helt naturligt material som inte åldras, det är vackert, starkt och multifunktionellt. Samtidigt som det leder in dagsljuset kan det också stänga ute värmen från solljuset eller släppa in värmen när det är kallt. De kan innehålla antenner, sensorer, larm och displayer. Egentligen allt som har med teknisk kommunikation att göra, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen.

Något som FN valt att lyfta fram i sitt beslut är glasets historiska betydelse för forskning och innovation inom en rad viktiga områden, som exempelvis för framsteg inom energiförsörjning, biomedicin, jordbruk, information och kommunikation, elektronik, flyg- och rymdteknik samt optik. Därutöver har materialet traditionellt sett alltid spelat en central roll för arkitekturen, hälso- och sjukvården samt för fordons- och förpackningsindustrin. 

– Glasets utveckling har varit enorm senaste decenniet och inget tyder på att det kommer att avstanna. Det sker nya tekniska framsteg hela tiden som ger nya funktioner och användningsområden, inte minst för vår bransch och för glasets funktion i såväl byggnation som i fordonsindustrin, säger Erik Haara.

Följ invigningen live eller se den i efterhand

Invigningen spelas in och föreläsningarna kan följas live eller ses i efterhand på iyog2022oc.org.

Se filmen om International year of glass