Image
två personer monterar glasdörr inomhus

Välj en yrkesutbildning i årets gymnasieval

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE FR.O.M. HÖSTEN 2023
2023-02-01 13:17

Gymnasievalet, en tid av många funderingar hos såväl elev som förälder. Kanske finns det redan en tydlig plan för framtiden. Eller så står just nu din ungdom med armarna utsträckta och ber om råd av dig som förälder. Har en yrkesutbildning har varit med i diskussionerna där hemma? Då bör du läsa vidare här.

Yrkesutbildningen högskoleförberedande fr.o.m. hösten 2023

Har du koll på att yrkesutbildningar numer är högskoleförberedande? En bra aspekt att väga in när ni sitter ned och pratar om vilken linje på gymnasiet som lockar mest. Beslutet börjar gälla från och med höstterminen 2023 och underlättar för de elever som efter gymnasiet vill läsa vidare på universitet eller högskola. Det är ju dock inget ni behöver ta beslut om nu, fokusera på gymnasievalet först och främst. Men att möjligheten till vidareutbildning finns i ett senare skede är ju sällan en nackdel. Läs mer på Skolverket om hur grundläggande behörighet i yrkesprogrammen fungerar i praktiken.

Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning glas

Känner du igen att din ungdom gillar ny teknik, trivs i grupper och på ett eller annat sätt triggas av hantverk och att skapa saker? Då är glasteknikeryrket ett passande yrke. För att bli glastekniker ska din ungdom läsa Bygg- och anläggningsprogrammet, välja inriktningen Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker. Samma grundutbildning gäller för den som vill bli bilglastekniker och glas-/metallmontör. Efter gymnasiet fullföljer eleven sin utbildning som lärling på ett glasmästeri eller bilglasmästeri.

Glasbranschen – en framtidsbransch

Om vi ska prata om en framtidsbransch så är glasbranschen just det. Också självaste glaset; ett material som det moderna samhället inte klarar sig utan. Det är vad som ligger till grund för levande livsmiljöer, ger tryggare tillvaro och dessutom bättre hälsa tack vare tillgången till dagsljus. Genom den tekniska utvecklingen har också andelen glas i byggnader ökat och skapat nya användningsområden. Glasen blir både tunnare, större och starkare. De innehåller mer teknik och smarta funktioner, i såväl bilar som fönsterglas. Glasmästerier, bilglasmästerier och fasadföretag i glasbranschen levererar därför tjänster och produkter som har direkt påverkan på människors vardag. Roliga och varierande arbetsplatser till vilka man bland annat kan söka sig till genom Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen Husbyggnad och Glastekniker på gymnasiet.

Länktips – få bättre koll på yrkena i glasbranschen