Image
kvinna inomhus i ramverkstad håller i ett verktyg
Isabella Ronström Frejd

Möt Isabella Ronström Frejd

KONSTINRAMAREN FRÅN VISBY
2023-02-02 11:02

Här är mer om konstinramaren Isabella Ronström Frejd som är ny in i konstinramarnas arbetsgrupp. Hur hon utan erfarenhet startade en ramverkstad i Visby och varför just ramverkstad och cykeluthyrning är en lyckad kombination.

Konstinramare sedan 2015

kvinna i glasögon inomhus håller i en tavla
Isabella Ronström Frejd driver verksamheten Wisby Ram & Cykel på Gotland. 

2015 stod Isabella utan jobb då företaget hon arbetat för valt att flytta sin verksamhet från Gotland till fastlandet. Hon visste inte vad hon ville göra, men i ett samtal med hennes man som vid den tiden arbetare som glasmästare såddes dock ett frö om en egen ramverkstad i källaren till deras hus. Sagt och gjort och utan erfarenhet av yrket letade Isabella upp en befintlig ramverkstad hon fick chans att förvärva. I förvärvet ingick också utbildning av den tidigare ägaren, en person Isabella fortfarande kan ringa om hon behöver råd kring en inramning.

–  Ibland kommer det in kunder med en sak de önskar rama in, men som jag inte riktigt vet hur jag ska lösa. Då är det perfekt att ha ett bollplank som jag kan ringa för vägledning, beskriver Isabella sin relation till den tidigare ägaren av den ramverkstad hon köpte upp 2015.

– Men det är också det som är så roligt med mitt jobb; när kunden får se resultatet när jag lyckats förvandla en sak till en tavla att sätta på väggen, säger Isabella.

”Ram som ram”

I huset i Visby där både ramverkstaden och Isabella bor är inte inramningen den enda verksamheten. I trädgården kan också turister hyra cyklar under sommarhalvåret. En självklar kombination av utbud enligt Isabella.

– Det är Gotland i ett nötskal och vi hade plats i trädgården för cyklar, ram som ram liksom, säger Isabella och skrattar till. Men berättar samtidigt att under sommaren har hon lugnare i ramverkstaden vilket gör det lätt att kombinera de två verksamhetsområdena.

Ny i arbetsgruppen

Från och med i år är Isabella en del av Inramningsgruppen, ett uppdrag hon ser fram emot och känner sig redo för.

– Jag har fått frågan om att vara med i arbetsgruppen en gång tidigare, men kände mig då lite för ny för att tacka ja. Nu har jag dock mer erfarenhet och kompetens i konstinramaryrket så uppdraget känns helt rätt. Då jag arbetar ensam i min verkstad på Gotland känns det också otroligt roligt att med uppdraget få träffa andra i branschen som jag kan utbyta erfarenheter med, berättar Isabella.

Isabellas engagemang för konstinramaryrket

I sitt nya uppdrag kommer Isabella bland annat att engagera sig i kommunikationsfrågor och administrerar exempelvis Inramningsgruppen på Facebook. En grupp där du som konstinramare kan ansluta dig för möjligheten att nätverka digitalt och ställa frågor och utbyta idéer med andra.

Den 27–28 april leder även Isabella, tillsammans med Inramningsgruppens ordförande Pernilla Trane, kursen inramningsteknik för papperskonst på Glasskolan i Katrineholm. En kurs för dig som arbetar inom konstinramaryrket, oavsett om du arbetet ett tag eller är relativt ny. Se kalendern på gbf.se för mer info och anmälan till kursen.