Image
Man i svart t-shirt skär i glas inomhus
Alexander Pettersson Sjödin, Ryds Glas Stockholm

Möt Alexander med siktet inställt på yrkesprov

LÄRLINGSVECKAN PÅ GLASSKOLAN I KATRINEHOLM
2023-06-14 13:25

I början av juni samlades tre glasteknikerlärlingar på Glasskolan i Katrineholm för att tillsammans genomföra vårens lärlingsvecka. Däribland Alexander Pettersson Sjödin från Ryds Glas Stockholm. Efter lärlingsveckan ringde vi upp Alexander som berättade att momenten under veckan var uppskattade, såväl de praktiska som de teoretiska delarna. Men också att han tack vare lärlingsveckan har siktet inställt på att genomföra yrkesprovet i glasmästeriyrket.

Från planen om doktor till glasteknikerlärling

Image
Porträttbild av man utomhus i svart tröja
Alexander Pettersson Sjödin från Ryds Glas Stockholm var en av tre deltagare under vårens lärlingsvecka på Glasskolan i Katrineholm.

Vägen in i glasbranschen har inte varit spikrak för 22-åringen Alexander Pettersson Sjödin. Under gymnasietiden valde han det naturvetenskapliga programmet med planen om en annan karriär.

– Jag gick natur natur på gymnasiet och ville egentligen bli doktor. Men tack vare min pappa som var projektledare på Hägerstens glasmästeri* började jag sommarjobba där, vilket jag tyckte var så roligt att jag stannade kvar och trivs fortfarande, säger Alexander.

Vad Alexander uppskattar med yrket är främst variationen av olika uppdrag.

– Jag arbetar idag på service vilket innebär att jag får åka på många olika jobb och möta olika kunder. Något som varit bra för mig som lärling – jag har lärt mig jättemycket. En bonus är också att jag får se och lära mycket om stan tack vare de olika jobben, berättar Alexander.

”Lärlingsveckan var bra strukturerad”

När det kommer till Alexanders upplevelse av lärlingsveckan på Glasskolan i Katrineholm känner han sig nöjd.

– Lärlingsveckan var bra strukturerad med en hel del teori som kanske inte passar alla. Men jag gillade det, mycket tack vare min erfarenhet från natur på gymnasiet då jag blev van att sitta och lyssna flera timmar om dagen, berättar Alexander och fortsätter:

– De praktiska momenten var också roliga, men ibland något svåra. Exempelvis när vi skulle skära efter mallar, det är inte något jag gjort förut direkt.

Lärlingsveckan – ett bra sätt att lära sig grunderna

Enligt Alexander gav de teoretiska och praktiska momenten under veckan ett bra komplement till sin lärlingsutbildning på Ryds Glas Stockholm. 

– Något jag verkligen uppskattade med lärlingsveckan var att vi fick lära oss grunderna till många moment som jag utför till vardags på firman. Tack vare min medverkan på lärlingsveckan känns det som om jag helt enkelt har bättre koll på varför jag gör vissa moment på ett visst sätt, menar Alexander.

Avslutningsvis berättar också Alexander att han efter genomförd lärlingsvecka känner sig peppad på att genomföra yrkesprovet i glasmästeriyrket. Och med de avslutande orden så tackade vi för ett trevligt samtal och la på. 

Mer om lärlingsveckan

Lärlingsveckan är en obligatorisk utbildning för alla traditionella glasteknikerlärlingar som ger en introduktion till glasmästeriyrkets många olika arbetsområden. Lärlingsveckan genomförs två gånger om året på Glasskolan i Katrineholm, till vilka en lärling kallas efter att ha varit anställd i cirka sex månader. Om du har frågor eller funderingar om lärlingsveckan är du välkommen att kontakta Glasbranschföreningens Joakim Länder.

*Hägerstens glasmästeri numera Ryds Glas Stockholm AB.