Image
Lärare och studenter från från YH-utbildningen 2019. Foto: Sören Håkanlind.
Lärare och studenter från från YH-utbildningen 2019. Foto: Sören Håkanlind.

Vad gör en glas- och metallingenjör?

Vill du vara med och forma framtidens samhälle? Då har du möjlighet att utbilda dig till glas- och metallingenjör! Glas är ett unikt byggmaterial som kan användas till nästan vad som helst, till och med bärande helglaskonstruktioner. Det gifter sig väl med andra material såsom aluminium och utgör en viktig del i skapandet av ljusa och attraktiva livsmiljöer.

En glas- och metallingenjör är en projektledare som driver byggprojekt med glaspartier (såsom fönster, dörrar och fasader) och ansvarar för de ekonomiska och tekniska målen. Projektledaren planerar arbete, materiel, personalresurser samt underentreprenörer. Hen håller i kontakter med beställare och är företagets representant vid till exempel byggmöten och besiktningar. Är du en problemlösare som tycker om att kommunicera är detta rollen för dig!

Alma Hedskog, glas- och metallingenjör framför byggnader i Göteborg
Foto: Sören Håkanlind

Att utbilda sig till glas- och metallingenjör

Hösten 2018 startade yrkeshögskoleutbildningen Glas- och metallingenjör som är särskilt anpassad till att bygga med glas. En YH-utbildning är eftergymnasial och kombinerar teori med praktik. Den genomförs alltid i nära samarbete med en bransch och arbetsgivarna är aktiva både vid planering och genomförande av utbildning. Det ger goda chanser till arbete efter avslutade studier.

Glas- och metallingenjörsutbildningen är framtagen av glasbranschen tillsammans med Lerums vuxenutbildning som också står för genomförandet. Omfattningen är 60 veckor, varav stora delar genomförs som LIA-praktik (lärande i arbetslivet), på företag som arbetar med fasadentreprenader eller inom glasmästeri. Efter genomförd utbildning kan du arbeta som glas- och metallingenjör, projektledare för glas- och metallentreprenader samt som arbetsledare inom glas- och metallkonstruktion. Branschen har stort behov av dessa yrkesroller och du kommer att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Utbildningen startar i september/oktober och det finns 15 studieplatser per år till och med år 2022. Den teoretiska undervisningen sker på plats och delvis på distans. Praktiken genomförs på ett i förväg beslutat eller eget valt företag inom branschen, på valfri ort. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Under hösten 2021 kunde utbildningen förutom i Lerum även startas i Helsingborg. På grund av för få ansökningar påbörjas ingen ny utbildning hösten 2022. Förhoppningen är att den kan starta igen år 2024 och då av en ny utbildningsgivare. 

Några röster om utbildningen och yrket

Ali Shire

"Glas är ett fantastiskt material, så jag ville verkligen vara kvar i branschen"

Ali Shire, 26 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019. Han arbetade som glasmästare i sju år innan han påbörjade glas- och metallingenjörsutbildningen. Läs intervjun med Ali.

Alma Hedskog

"Ett bra alternativ till universitetsstudier och positivt att det ingår mycket praktik"

Alma Wedin Hedskog, 19 år, går andra utbildningsomgången till glas- och metallingenjör som startade hösten 2019 och gör sin praktik på Fasadsystem i Stenkullen. Hon kommer direkt från gymnasiet där hon gick teknisk linje med inriktning design och produktutveckling. Läs intervjun med Alma

Daniel Lidén

"Det är alltid spännande att gå till jobbet och se vilka utmaningar som väntar"

Daniel Lidén, 30 år, arbetar som projektledare på Fasadsystem Stål i Borås och var en av studenterna som gick den första utbildningsomgången till glas- och metallingenjör med start hösten 2018. Läs intervjun med Daniel.

Har ditt företag behov av att rekrytera och önskar ta emot praktikanter?

Vill du ta emot unga, hungriga studenter på praktik? Då gör du helt rätt och har en berikande tid framför dig! Här finner du information om vad du som arbetsgivare bidrar med.