Glasbranschföreningen sluter avtal, så kallade kollektivavtal, med de fackliga organisationerna om till exempel löner, allmänna anställningsvillkor och avtalsförsäkringar.
Det ger dig bättre företagarvillkor och löneavtal.
På dessa sidor samlar vi all information om Glasbranschföreningens kollektivavtalsförhandlingar. De kollektivavtal vi omförhandlar under våren 2023 är Glasmästeriavtalet och Tjänstemannaavtalet. Vi tecknar även ett centralt hängavtal med Handelsanställdas Riksförbund (Handels) och specifika avtal med IF Metall.
Det är arbetsuppgifterna som styr vilket kollektivavtal som ska följas. Arbetsuppgifter för arbetare inom glasmästeri, bilglas och fasadentreprenad omfattas av Glasmästeriavtalet. Glasbranschföreningen tecknar Glasmästeriavtalet med den fackliga motparten Byggnads (Svenska byggnadsarbetareförbundet).
Glasmästeriavtalet löper ut 30 april 2023.
Här kan du läsa mer om hur glasföretagen vill utveckla kollektivavtalet
Läs våra yrkanden i sin helhet
Medlemmar kan läsa mer om Glasmästeriavtalet här
Arbetsuppgifter för glasbranschens tjänstemän omfattas av Tjänstemannaavtalet. Tjänstemannaavtalet samförhandlar Glasbranschföreningen med ett antal andra arbetsgivarorganisationer inom bygg- och installationssektorn (Installatörsföretagen, Plåt & Ventföretagen, Måleriföretagen i Sverige och Maskinentreprenörerna). Tjänstemannaavtalet tecknas med de fackliga motparterna Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.
Tjänstemannaavtalet löper ut 30 april 2023.
Läs våra yrkanden i sin helhet
Medlemmar kan läsa mer om Tjänstemannaavtalet här
Glasbranschföreningen tecknar även ett centralt hängavtal på Detaljhandelsavtalet för företag som har en butik (exempelvis för branschens konstinramningsföretag). Detaljhandelsavtalet tecknas mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund.
Detaljhandelsavtalet löper ut 31 mars 2023.
Medlemmar kan läsa mer om Detaljhandelsavtalet här
Svenskt Näringsliv har sammanställt en rapport som studerar de ekonomiska förutsättningarna i Sverige inför avtalsrörelsen 2023. Rapporten består av följande tre delar: (1) En beskrivning av konjunkturläget, (2) en analys av konkurrenskraftens utveckling samt (3) en analys av lönebildningen och penningpolitiken i en höginflationsmiljö.
Läs rapporten på svensktnaringsliv.se