Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Den är också en historisk affärsmöjlighet. Riksdagen har beslutat att Sverige ska vara det första klimatneutrala välfärdslandet i världen vilket förutom en renare miljö även ger konkurrensfördelar internationellt genom att tvinga fram ny innovativ grön teknik.
Samverkan
Glasbranschföreningen samverkar på olika sätt med andra aktörer inom byggbranschen. Detta för att skapa en samlad röst i viktiga branschomspännande frågor.
Svensk Byggnäring - samverkan för ett hållbart byggande
Svensk Byggnäring är ett nätverk som består av 11 bransch- och arbetsgivarorganisationer. Organisationerna representerar olika delar av byggsektorn; arkitekter, entreprenörer, installatörer materialleverantörer och tekniska konsulter.
Syftet med nätverket är att förbättra byggnäringens möjligheter att vinna gehör för och nå framgång i gemensamma intressefrågor. Exempel på frågor som Svensk Byggnäring arbetar med är forsknings- och utvecklingsfrågor, tillväxt och kampen mot svartjobb.
Varje år arrangerar Svensk Byggnäring ett mingel under Almedalsveckan. Under minglet träffas byggbranschens olika representanter för att diskutera med inbjudna politiker och gäster.
I Svensk Byggnäring ingår följande organisationer:
- Byggmaterialindustrierna
- Byggföretagen
- Innovationsföretagen
- Installatörsföretagen
- Maskinentreprenörerna
- Måleriföretagen i Sverige
- Plåt & ventföretagen
- Sveriges Bergmaterialindustri
- Svensk Betong
- Svensk Ventilation
- Trä- och möbelföretagen
Nordisk samverkan
Glasbranschföreningen samverkar med systerorganisationerna i de nordiska grannländerna. Främst gäller samarbetet energifrågor och glasets tekniska utveckling samt hur vi tillsammans kan upplysa myndigheter och vår omvärld om glasets möjligheter.
I nätverket ingår följande organisationer:
- Glarmesterlauget, Danmark
- Glasindustrien, Danmark
- Glassbransjeforbundet, Norge
- Glass - og Fasadeforeningen, Norge
- Suomen Tasolasiyhdistys, Finland
- Glasbranschföreningen, Sverige
- Svensk Planglasförening, Sverige