Image
Skolelever testar att stå på glas i Glasbranschföreningens monter på Yrkes-SM
Skolelever besöker GBF:s monter på Yrkes-SM 2022 för att lära sig mer om glasteknikeryrket

Glasteknikeryrket visas upp på Yrkes-SM

KOMPETENSFÖRSÖRJNING
2024-03-26 10:48

Nu är förberedelserna i full gång för Yrkes-SM 2024 som genomförs i Karlstad 23-25 april. I Glasbranschföreningens monter kommer besökande skolungdomar att få upptäcka glasteknikeryrket som finns representerat som uppvisningsyrke. De kommer bland annat att få bekanta sig med materialet och få se hur två lärlingar inom glasteknikeryrket monterar ett skjutglasparti.

Joakim Länder
Joakim Länder, Glasbranschföreningen

Joakim Länder, utbildningsansvarig på Glasbranschföreningen, kommer att vara på plats för att besvara besökarnas frågor.

Yrkes-SM är ett fantastiskt evenemang som under tre dagar riktar fokus på en mängd olika yrken varav många hantverksyrken. Det brukar vara väldigt välbesökt och uppskattat. Det är tredje gången vi är med och visar upp glasteknikeryrket och vi hoppas att vi likt tidigare år kan skapa mycket aktivitet i vår monter, berättar Joakim Länder.  

Utöver att få svar på frågor om yrket kommer skolungdomarna att få bekanta sig med glaset som material.

Vi har tre stationer i montern där eleverna dels får testa hur starkt glas är genom att stå på ett 6 mm härdat glas som ligger på ett trästativ, dels får de känna skillnaden på hur mycket värme som strålar igenom den äldre generationens isolerglas jämfört med ett modernt isolerglas med energibeläggning och så har vi ett elektroniskt glas där man kan testa att slå på och av transpararensen med en fjärrkontroll. Vi har märkt att de här testa-på-stationerna gör att ungdomarna dras till montern och att det väcker en massa frågor hos dem, så det är ett koncept vi fortsätter med, säger Joakim Länder.  

FEM SNABBA FAKTA OM YRKES-SM

  • Yrkes-SM arrangeras vartannat år. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde.
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.
  • Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på yrken och yrkesmoment.
  • Publikrekordet är från Växjö 2022 med 22 403 besökare
  • Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Läs mer om Yrkes-SM