Image
Modell av ett hus gjort av papper

Järfälla kultur vinner internationell arkitekturtävling för barn

ARKITEKTUR
2021-06-22 17:29

Järfälla kultur-, demokrati- och fritidsförvaltning har vunnit Golden Cubes Awards, ett internationellt pris för fina insatser när det gäller barn och arkitektur. Bidraget Järfälla vann med heter ”En expanderande stad”.

Järfälla kultur har i flera år arbetat med barn och arkitektur med flera aktiviteter. Bland annat kojbyggarkollo och arkitekturkurser i skolan och på fritiden. Priset delas ut digitalt i juli i år från Brasilien. Järfälla kommer att presentera projektet på ett internationellt webbinarium.

Stolthet och glädje

Priset utlyses vart tredje år och arrangeras av det internationella nätverket UIA Architecture Children Work Programme. Utmärkelsen är till för att hedra personer, skolor och institutioner som arbetar med barn och arkitektur - att barn och unga får lära sig mer om vår bebyggda miljö. Sveriges Arkitekter ansvarar för Golden Cubes Awards i Sverige och utser den jury som nominerar de svenska förslagen som kommer in.

– Jag känner stolthet och glädje att Järfälla har vunnit, säger Agneta Danielsson kulturchef på Järfälla kultur. Det är extra kul att det handlar om verksamhet för barn och unga. Totalt har 25 länder deltagit.

Jurys motivering:

”Ett ambitiöst projekt som förbinder skolbarn, arkitekter, planerare och kommunen i ett snabbt växande förortsområde. Genom interaktiva och praktiska aktiviteter får barnen möjlighet att förstå och delta i stadens utveckling. Med hjälp av kommunen kan projektet implementeras i både skolan och fritiden.”

Läs mer på architectureandchildren-uia.com