Image
Omslag till Glas nr 1 - 2024

Nytt nummer av tidningen Glas

TEMA: FRAMTIDENS FASAD HJÄLTINNAN
2024-03-14 13:23

Vad har Pippi Långstrump, Jeanne d’Arc och glasfasader gemensamt? 

Jo, de är hjältinnor. Oaktat fiktion eller verklighet får berättelser om mod, styrka, intelligens och osjälviska handlingar oss att stå upp för våra övertygelser och våga saker vi inte trodde oss vara kapabla till. Hjältar och hjältinnor klarar svåra utmaningar, erbjuder trygghet i en komplex värld och står för det goda i samhället. Precis som våra fasader. 

Solida väggar runt om oss som skyddar dag ut och dag in. Skänker ljus och värme och ger uttryck för tidens anda. Ja, många är de före oss som har sagt det de vill säga med en fasad! 

Det är av historien vi lär, men det är framåt vi ska! Förra året fyllde tidningen Glas nittio år och firade med att blicka bakåt. År 2024 ligger fullt fokus på hur vi använder all den kumulerade kunskapen som mänskligheten samlat på sig och fyller på med ny. Vi leker med AI (och ber på förhand om ursäkt för resultatet), tar oss an svåra teman och inspirerar genom goda exempel. 

I det här numret får du exempelvis följa med till det nybyggda World of Volvo som tar avstamp i folkhemsidealet, det gröna Singapore där skyskrapor numera kläs i växtlighet och Toranomon Hills Station Tower i Tokyo som balanserar lokal identitet med globala influenser bugande av respekt inför det kejserliga palatset. 

Stolt presenterar vi också de nominerade tävlingsbidragen till Glaspriset och Glaspärlan och hälsar hjärtligt välkommen till Nordbyggmässan där närmare 900 utställare ivrigt ser fram emot att skapa en ljusare framtid tillsammans med dig. 

I monter C10:41 hittar du mina kolleger och mig samt ett gediget seminarieprogram som bjuder på allt från fönsterrenovering och klimatbättre glas till Per Ahrboms personliga reflektioner om glasets utveckling från enkla basala funktioner till en betydande del av byggnaders gestaltning och arkitektur. Sist men inte minst kan vi inte låta bli att ge Boverkets nya byggregler en känga och bjuder på lite satir. 

Öppna e-magasinet!

Trevlig läsning!