39 miljarder i nytt omsättningsstöd till företagen

2020-05-04 13:38

Regeringen och samarbetspartierna, C och L, presenterade 30 april ett nytt omsättningsstöd till företag som drabbats hårt av coronapandemin. För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Stödet beräknas kosta cirka 39 miljarder kronor.

– Det här är ett mycket välkommet besked. Inom Svenskt Näringsliv har vi efterfrågat kraftfullare åtgärder för att rädda företag och jobb och det här är en åtgärd som kommer att hjälpa många av de företag som hittills drabbats allra hårdast av den här krisen, säger Erik Haara, vd på Glasbranchföreningen.

Storleken på stödet kommer att bero på hur mycket intäktsbortfall företaget har haft, och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, exklusive lönekostnader under mars och april, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen och samarbetspartierna uppskattar att 180 000 företag kommer att kunna ta del av stödet. Maxbeloppet i stöd uppgår till 150 miljoner kronor per företag.

Läs regeringens pressmeddelande