Image
Anna-Linda Gabriel skapar det nya Glaspriset
Glaspriset har fått en ny utformning, inspirerad av stadens varierande arkitektur och mångfald av tak i silhuett.

”Utsikt mot himlen” delas ut på Nordbygg

GLASPRISET 2022
2022-04-20 09:23

En prestigefull tävling kräver sitt pris. Det vet Glasakademin som formgivit den nya statyetten som kommer att delas ut till vinnarna av Glaspriset på Nordbyggmässan den 28 april. Priset, som hyllar svensk arkitektur och tilldelas Sveriges bästa glasbyggnad, har fått en ny utformning inspirerad av stadens varierande arkitektur och mångfald av tak i silhuett.

– Vi tyckte att det var väldigt roligt att få frågan från Glasbranschföreningen om att formge det nya glaspriset, säger Sylvia Neiglick som är ordförande för Glasakademin och själv också verksam arkitekt.

Kronan på verket

Uppdraget gick till Anna-Linda Gabriel och Jeanette Karsten som båda i sin formgivning förenas av kärleken till ”modermaterialet” glas. I designen har de utgått från kronan på verket, det ibland glömda taket, och dess möte med himlen.

– Priset ska associera till spiror och brutna välvda tak som ändrar färg och karaktär i takt med dygnets ljus, beskriver Jeanette Karsten och Anna-Linda Gabriel, som designat det nya priset.

Kunskap och skicklighet

Arbetet har gått från handritade skisser till massivt, grafitgjutet och handgjort glashantverk i glashyttan, något som kräver stor skicklighet och lång kunskap.

Innan den varma glasmassan hälls i den unika gjutformen måste glasmassans temperatur höjas och formen förvärmas för att göra glaset tillräckligt flytande. Metalloxiderna reduceras med gasol för att ge glaset rätt färgbrytning och håller även de små detaljerna som kyls ned snabbare, jämnvarma med det annars massiva glaset. Det färdiggjutna objektet måste sedan kontrollerat kylas ner från cirka 600 grader till noll grader i kylugn, ett moment i en långsam process då stora och små delar enas i ett samma objekt.

F A K T A – Det fysiska glaspriset

Design: Framtagen i samarbete med Peter Kuchinke på Glasmuseet The Glass Factory i Småland, Sverige.
Anna-Linda Gabriel: Glaskonstnär och designer, verksam med studio på The Glass Factory
Jeanette Karsten: Verksam arkitekt, designer och konstnär i Stockholm, Driver Arkdeko AB

GLASAKADEMIN

Glasakademin är en organisation för svenska glaskonstnärer. Glasakademin verkar för att sprida information, inspiration och kunskap om det svenska studioglaset. De runt 75 medlemmarna visar på en stor bredd, här finns de flesta tekniker och uttryck representerade.

Glasakademin erbjuder en mötesplats för såväl yrkesverksamma glaskonstnärer som alla andra intresserade av experimentellt och konstnärligt gestaltat glas. Hemsidan ger en presentation av medlemmarna och av organisationens verksamhet och stadgar. De publicerar också nyheter inom glasvärlden med referat från kongresser, utställningar, utmärkelser och andra aktuella händelser.

Läs mer om Glaspriset