Image
Nordbygg

Väntan är över – snart öppnas åter portarna till Nordens största byggmässa

NORDBYGG 2022
2022-02-17 14:42

Fyra års väntan är snart över. Äntligen kan Nordens största byggmässa – Nordbygg – åter välkomna besökare till fyra fullspäckade mässdagar 26-29 april på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det var länge sedan branschens aktörer fick möjlighet att träffas på fysiska möten, än mindre hade möjlighet att gå på mässa. Så nog kommer Nordbygg 2022 att bli speciell på många sätt!

Peter Söderberg
Peter Söderberg

– Det kan bli en riktigt glad tillställning det här, lite som ett kosläpp, säger Peter Söderberg som för sista gången ansvarar för Nordbyggs genomförande, innan det är dags att pensionera sig.

– Förhoppningsvis blir det som 2010 när Nordbygg blev startskottet efter den tuffa lågkonjunkturen, hoppas Peter.

Rekordmånga utställare

Fler än 850 utställare väntar ivrigt på att äntligen få träffa härliga branschkollegor, dela med sig av nyheter och uppdatera varandra på allt som har hänt sedan sist. Antalet utställare ligger i paritet med mässans toppnotering 2018, det gör också anmälningstrycket som väntas öka ännu mer nu när restriktionerna har släppts.

Att det satsas stort råder det ingen tvekan om. Fem fackscener bjuder på över 200 programpunkter. En ny innovationsarena har upprättats och mycket kraft har lagts på att locka arkitekter till mässan. Bland annat genom det nya konceptet ”arkitektens ögon på” som erbjuder en serie föreläsningar om olika byggmaterial och dagliga guidade turer som, under ledning av arkitekter från Kaminsky Arkitektur, ger en snabb överblick över mässan och avslutas i materialbiblioteket där besökaren kan laborera fritt bland 3 000 materialprover.  

Melinda Lemke
Melinda Lemke

– Vi hade ett så stort tryck på olika föreläsare att det tog arrangörsgruppen timmar att prioritera, pussla och kompromissa om vilka talare som slutligen skulle få plats de olika scenerna, säger Melinda Lemke från Glasbranschföreningen som sitter med i Nordbyggs arrangörsgrupp och ser fram emot det breda utbudet som kommer att presenteras.

Stor satsning på glascenen

Bland talarna på Nordbygg Talksscenen kan nämnas Prof. Dr.-Ing. Ulrich Knaack som leder institutet för Structural Design vid TU Darmstadt samt innehar sätet Design of Construction vid det renommerade TU Delft och Linnea Isén från amerikanska stjärnarkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill. Vi kommer också att få lyssna till Mikael Ludvigsson, forskare på RISE, om glasets livscykel och omställningen från linjära till cirkulära processer. Glasscenen kommer även den att bjuda på ett brett talarprogram med gäster från bland annat IVL, RISE, Tengbom och glasföreträdare.

– Ytterligare nyheter är innovationsarenan där ett av inslagen är ”Nytänkt Arkitektur”, en digital presentationen med fokus på uppmärksammad arkitektur och materialval. Här kommer kandidaterna till Nordbyggs guldmedalj att visas upp och intressanta talare på innovationsscenen visa branschens enorma utveckling. Nytt är också Renoveringsdagen i samarbete med Nationellt Renoveringscentrum på Lunds tekniska högskola. Vi har nöjet att välkomna professorer som kommer att tala om aktuell forskning kring renovering och energieffektivisering, meddelar Peter stolt.

Arkitekturtävling med ögon på byggkeramik

Även 2022 kommer ett kafé utformat av arkitektstuderande att byggas upp i entrén. Temat för tävlingen ”Nya ögon på” är den här gången byggkeramik och då alla byggmaterial därmed har varit representerade kommer en retroperspektiv utställning att hylla alla tidigare vinnare.

– Nordbyggs motto är ”allt du behöver se och alla du vill träffa”. Vi vill erbjuda det mest tidseffektiva sättet att få en marknadsöversikt och vara den självklara platsen för kunskapsinhämtning, avslutar Peter.

GLASBRANSCHFÖRENINGEN PÅ NORDBYGG

När: 26–29 april
Var: Stockholmsmässan, Älvsjö
Monter: C10:41
Registreringskod: glasbranschnb22
Scener: Nordbygg Talks, Glasscenen, Energismart framtidsspaning, Inneklimatarenan och Innovationsscenen.
Tips: Är du kvinna har du möjlighet att delta på den kvinnliga nätverksträffen som under Nordbyggs paraply samlar de olika nätverken i branschen till en stor träff.

Läs mer om Nordbygg och registrera deltagande