Image
två personer i klätterutrustning hänger på glasfasad och tvättar fönster
Foto: CGS Nordic

Fönsterputs med vidunderlig utsikt

| 28 mars 2025 Kanske har du sett dem dingla i rep på hög höjd och undrat hur utsikten där uppe månne se ut. Eller så är du kanske den höjdrädda typen som känner hur det vänder sig i magen av oro när du ser klättrarna putsa fönster i skyn.

Kvinna i hjälm och t-shirt hänger på glasfasad i klätterutrustning tittar in i kameran
Yrkesklättraren Julia Järnerud Karlsson är delägare i företaget CGS Nordic som riktat in sig på underhåll av glasfasader. Foto: CGS Nordic

I takt med att våra byggnader skjuter i höjden ställs också högre krav på hur de ska underhållas. Dit hissar inte når eller där fasadkorgar är krångliga att använda tar sig yrkesklättrare för att ge dig fläckfri utsikt. Följ med till svindlande höjder!

Våra allt tätare och högre byggnader med komplexare vinklar och former ställer krav större på underhållet. För att glasfasader ska komma till sin fulla rätt måste de hållas rena. Något som också är viktigt för livslängden och för att minimera behovet av dyra reparationer. 

Olika fasader har olika förutsättningar och det finns flera sätt att ge åtkomst för fönsterputs. Reparbete, ofta kallat rope access, är ett av dem. Tidningen Glas har träffat yrkesklättraren Julia Järnerud Karlsson som har hängt på de flesta av Göteborgs nya fasader. Hon och hennes kollegor har specialiserat sig på underhåll av just glas och fasader. 

– Det finns inget mer tillfredställande än klara glas och den vackra utsikten, inleder Julia.

Varför välja reparbete?

– Fördelarna med reparbete är framför allt tillgängligheten. Vi kan oftast nå ytor som är mer svåråtkomliga och dit lift inte når eller får tillträde. Det behövs inga dyra kransystem för fasadkorg som i sin tur kan orsaka framtida problem eller krångla. Reparbete utgör ett minimalt störningsmoment för hyresgäster och trafikanter, vilket i sig ökar säkerheten för alla.

Mina kollegor och jag har hängt på många av Göteborgs nya fasader. Nordens största glasfasad Platinan, Nordens högsta kontorshus Citygate, Våghuset, flera av de nya hotellen och Geely för att bara nämna några. Många av dessa fastigheter är anpassade för reparbete.

– Genom reparbete kan vi vara mer flexibla. Vår etableringstid är snabbare och vi kan oftast påbörja arbetet redan inom några timmar. Ta exempelvis en restaurang på tionde våningen, den ska vara topnotch. Du och ditt sällskap ska kunna njuta av utsikten samtidigt som ni äter god mat. Skulle olyckan vara framme och en fågel skitar ner glaset är det smidigare för ett team yrkesklättrare att göra en punktinsats än att det måste beställas en stor lift, ansökas om tillstånd för TA-plan och en större markyta nedanför måste spärras av.

– Jag skulle säga att reparbete bidrar till ett mer modernt och kostnadseffektivt underhåll som är säkrare på många sätt. Vi kan anpassa vårt arbete utifrån väderförhållanden, här i Göteborg kan vindbyarna exempelvis vara ganska starka. Vi behöver oftast inte avbryta arbetet helt utan kan i stället omdirigera och sedan fortsätta arbeta. Idag blir fastigheter högre och mer svåråtkomliga och det är dags för underhållsarbetet att följa med i den moderna arkitektsutvecklingen.

Kvinna i klätterutrustning hänger på glasfasad och tvättar fönster
Foto: CGS Nordic.

När är det dags att putsa glasfasaderna? 

– Jag rekommenderar oftast att putsa en till tre gånger per år beroende på kundens egna önskemål, mängden trafik och om det byggs mycket runt omkring. Entréer och markplan kan underhållas lite oftare bara för att ge en renare och finare intryck. Inför besiktning eller överlämning kan det vara lämpligt att göra en fasadtvätt. Är bygget utsatt kan det vara bra att göra det redan tidigare för att undvika risken för beläggningar.

Vad är viktigt att tänka på vid nybyggnation? 

– Det är viktigt att redan tidigt i projekteringen ta upp hur det framtida underhållsarbetet ska utföras. Då kan vi tillföra säkra, moderna och kostnadseffektiva lösningar redan vid arkitektbordet. Vi tittar på helheten, både hur lösningen kan integreras i arkitekturen och hur underhållsarbete effektivast kan löpa på säkert, utan krångel eller onödig väntetid. Varje fastighet är unik, så varje fastighet behöver sin unika lösning.

Där det byggs mycket blir det väldigt smutsigt och det finns en tendens att luften runtomkring kan bli basisk och partiklar etsas in i glasen. Med hjälp av en speciell glaspolering går det att rengöra glasytan på djupet och få tillbaka den ursprungliga klarheten och glansen

Vad kan beläggningar på glas bero på? 

– Det kan finnas flera orsaker. Allt från väderstreck till nybyggnation. Det har visat sig att beläggningar kan innehålla över 30 olika ämnen, allt från betong vatten, kalk till salter och oxidanter. Det går att förhindra framtida beläggningar genom att behandla glasen med nano.

Har du något fönsterputstips? 

– Ha frekvent underhåll av glasen så att det inte blir beläggningar. Använd mycket vatten vid tvätt av glasfasader och ta rätt rengöringsmedel med neutralt PH värde. Använd inga kemikaliska medel som innehåller exempelvis syror, de kan ha åverkan på både glaset och närliggande ytor såsom lister, fog och karmar. Det är också viktigt att hålla redskapen helt rena. Ett klassiskt misstag är att lägga ifrån sig pälsen på fönsterbrädan, men där kan det finnas stenar, betongrester eller andra partiklar som kan repa rutan. Ett annat tips är att anlita en erfaren firma som har bra referensobjekt. Glasunderhåll har blivit en egen yrkeskategori som kräver färdigheter och unik kunskap.

fem personer i klätterutrustning hänger på glasfasad och tvättar fönster
Foto: CGS Nordic.

Vad gör en yrkesklättrare glad? 

– Att få hänga i bara t-shirt en solig dag. Vi blir även glada över möjligheten att ta med en egen kaffemaskin ut till projektet, dricka en kall dryck eller ta en glass efter en varm arbetsdag. Små saker som gör arbetsdagen lite goare. 

Så slutligen, hinner ni njuta av utsikten? 

– Ja, absolut! En extra minut måste man ta för att njuta av den fantastiska utsikten. Det är riktigt kul att vi får glädjen att hänga på alla dessa fantastiska fastigheter och se staden från ovan. Vi brukar säga att det är den bästa förmånen man kan få.

Text: Melinda Lemke
Foto: CGS Nordic
 

 

TIPS: Läs Glasbranschföreningens skötselråd för glas

ATT TÄNKA PÅ

Så här fungerar reparbete, även kallat rope access: 
Reparbete är en åtkomstmetod där professionella klättrare använder rep- och klättertekniker för att ta sig till svårtillgängliga platser. Metoden används för att utföra olika underhålls- och hantverksuppgifter och inspektioner. Reparbete kallas även för yrkesklättring, industriklättring och repteknik. Yrkesklättrare måste alltid vara säkrade via två rep, ett arbetsrep och ett back up-rep, samt två separata, av varandra oberoende, förankringspunkter. 

Att tänka på när du anlitar reparbetare: 
Företaget ska ha SNI-kod 43.999, ”arbete med särskilda tillträdeskrav som kräver kunskaper om klättring och användning av tillhörande utrustning, tex höghöjdsarbeten på höga konstruktioner”. Företaget ska kunna uppvisa ett giltigt tjänstbarhetsintyg där yrkesklättrarna ska ha genomgått den årliga obligatoriska hälsokontrollen för arbete över 13 meter. Försäkra dig om personalen är utbildad och att utbildaren har giltigt utbildningsbevis från någon av de internationellt erkända branschorganisationerna Irata eller Sprat. Utbildningsbeviset gäller i tre år och ska därefter förnyas. 

Att riskanalys och arbetsberedning alltid utförs: 
Kontrollera att skenor, vajersystem och ankarpunkter har inspekterats. Det är fastighetsägarens ansvar att årliga inspektioner genomförs av behörig besiktare. Gäller både reparbete och fallskydd.