Image
Dalgång med världens längsta glasbro

Världens längsta glasbro invigd

BACH LONGBRON I VIETNAM
2022-08-30 14:10

Den 30 april invigdes världens längsta glasbottnade bro, den 632 meter långa Bach Longbron. 150 meter upp i luften över en dal i Son La-provinsen i nordvästra Vietnam, utmanar nu den ”vita draken” turister att promenera över det genomskinliga golvet för att beskåda regnskogen i Mộc Châu Island Mountain Park and Resort.

– När de står på bron kommer resenärer att kunna beundra naturens skönhet, säger Hoang Manh Duy, en representant för brons ägare, till The Sun.

Bild på bro med glasgolv
Bach Longbron som på vietnamesiska betyder "vit drake"

Men det är varken längden eller höjden som imponerar mest, det är styrkan i de järnfria SGG Diamant-glasen tillverkade på Saint Gobains World Glass Complex i indiska Sriperumbudur. Glaspaketen består av tre tolvmillimeter tjocka härdade glas laminerade med SentryGlas-folie och ett halkfritt tryck på ovansidan. Folien, en särskild lamineringsfolie ursprungligen framtagen av företaget Kuraray för att glas ska kunna stå emot orkaner, klarar höga temperatur utan att tappa i styrka. Den är dessutom styv vilket innebär att även om alla glas skulle slås sönder fortsätter konstruktionen att bära.

Av säkerhetsskäl begränsas antalet personer på bron till 500 åt gången även om den egentligen skulle kunna ta betydligt fler. Företaget bakom bron säger att de har testat hållbarheten bland annat genom att låta tunga bilar och lastbilar köra över. Som en extra säkerhetsåtgärd går trafiken bara åt ett håll. Bron, som också har kompletterats med en 342 meter lång gångväg i glas runt en klippsida, klarar såväl orkaner som cykloner.

Bach Longbron skriver in sig i Guinness Book of World Record som den längst i sitt slag och petar därmed ned den tidigare 526 meter långa rekordhållaren Guangdong i Kina.