Image
Svenskt Näringslivs logotype

Grattis Vårgårda – Sveriges bästa kommun för företag

UNDERSÖKNING AV SVENSKT NÄRINGSLIV
2022-09-28 14:30

Svenskt Näringsliv genomför sedan 2001 en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. För andra året i rad toppar Vårgårda listan över Sveriges kommuner. Men vad undersökningen också visar är att det är möjligt för kommuner att inneha ett bra företagsklimat – oavsett läge i landet.

Bra samarbete är nyckeln till förstaplatsen

För andra året i rad lyckas Vårgårda kommun toppa listan i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. En undersökning som genomförts sedan 2001. Årets förstaplacering är ett resultat som grundar sig i bra samarbete mellan politiker och företagare i Vårgårda. För att uppnå det har bland annat Vårgårda kommun lyssnat in och tagit till sig resultatet från Svenskt Näringslivs undersökning tidigare år. Speciellt i upphandlingsfrågan som företagare i kommunen tidigare var missnöjda med. Ett problem Vårgårda kommun löste genom en ny policy för upphandling i vilken tydliggör att lokala företagare alltid ska finnas med i upphandlingen.

Bra företagsklimat oavsett kommunens läge

I årets undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner framgår det också att det inte spelar någon roll var i Sverige kommunen ligger; det går ändå att uppnå ett bra företagsklimat. Vilket bekräftas av resultatet att 15 av landets 21 län har minst en kommun på topp 50-listan. Även hur det i 11 län finns kommuner som under de senaste fem åren klättrat minst 100 placeringar. 

Nyfiken på resultatet i din kommun?

Företagsklimat.se finns hela resultatet från undersökningen presenterad. Du har även möjlighet att bryta ner resultatet om du är nyfiken på hur det ser ut i just din kommun. 

Källor:
Lokalt företagsklimat - ranking 2022
Svenskt Näringsliv: ”Det är faktiskt rättvist att vi toppar rankingen”