Image
Kollage av bilder från Nordbyggs kvinnliga nätverksträff 2022

”Historisk” nätverksträff samlade kvinnor i byggbranschen

JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD
2022-05-10 09:27

Torsdagen 28 april samlades över hundra kvinnor på Nordbygg för en nätverksträff med syfte att främja en jämställd byggsektor och skapa världens bästa byggbransch.

– Jag fick gåshud av välbehag när jag gick in salen och var en i mängden. Här sitter en massa fantastiska kvinnor och delar frikostigt med sig av sina jobb hacks och erfarenheter – vilken känsla och energi, säger Melinda Lemke på Glasbranschföreningen som var en av deltagarna.

Senast mässan hölls 2018 hade #metoo briserat och bilden som kablades ut var den om en bransch med machokultur, trakasserier och brist på kvinnor på alla positioner. Därför var det självklart för Nordbygg att programmet skulle innehålla punkter för ökad jämställdhet.

– En morgon fick jag syn på ”Bygg-Sandra” på morgonteven och bestämde mig omedelbart för att ta kontakt, säger Margaretha Karlsson som sedan många år tillbaka är projektledare på mässan.

Tillsammans har Margaretha och Sandra Mobaraki som går under namnet Bygg-Sandra bland annat organiserat nätverksträffen som egentligen skulle ha ägt rum redan år 2020 då pandemin satte stopp.

– Vi har planerat det här eventet sedan 2019 men en pandemi kom emellan. Att nu, tre år senare, kunna öppna upp Nordbyggs dörrar och välkomna alla kvinnor till den här nätverksträffen känns otroligt roligt. Det här är en historisk dag, strålade Bygg-Sandra när hon öppningstalade.

Med sig på scenen hade hon inga mindre än Amanda Borneke från Sweco, Kajsa Hessel från Svensk Byggtjänst, Desireé Nilsson från Cramo och Namo Marouf från Ramboll som berättade om sina vägar in i branschen och de positioner de har idag samt gav tips för att utveckla byggbranschen. Spoken word-poeten Sara Nazouri stod för ännu mer djup och briljerade med en social betraktelse av samhället.

Amanda Borneke pekade på retorikens betydelse och vikten av positiv förstärkning för att uppmuntra andra att anamma beteenden. Kajsa Hessel påminde om ledarskapet betydelse i förändringsarbetet.

– När vi drabbades av pandemin var alla väldigt snabba med att ställa om men i andra frågor, som klimatkrisen, går det inte alls lika snabbt, menade Kajsa.

Klart stod också att det är viktigt med förebilder och yrkesvänner. Desirée Nilsson, en av de första kvinnliga cheferna i positionen som distriktschef på Cramo, har rivit hindren för att bana väg för fler. Hennes tips är att samla människor att nätverka och bolla idéer med och att välja rätt företag och rätt chef för att ta sig framåt.

Nätverksträff 6 oktober 2022

Catharina Elmsäter-Svärd

Är du kvinna verksam i glasbranschen? Då är du varmt välkommen att ansluta dig till vårt kvinnliga nätverk. Vi träffas fysiskt och digitalt ett par gånger om året för inspiration, gemenskap och utbyte av erfarenheter.

Första fysiska nätverksträffen äger rum kvällen innan Glasdagen (d.v.s. 6 oktober mellan kl. 17-20), på Courtyard by Marriott i Stockholm. Vi bjuder på mingel och en bit mat.

Till första mötet har vi bjudit in Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen och tidigare infrastrukturminister, som delar med sig av sina erfarenheter av att vara kvinna på olika ledande positioner samt om hur och varför Byggföretagen har startat upp sina kvinnliga nätverk.

Läs mer / anmäl dig