Image
Vinnarna av SM i Konstinramning fotograferas på scenen på Glasgalan 2022
Pristagarna 2022 fr v: Annika Kaspersson, Elsie-Marie Phil, Elin Åkerberg och Therese Sjöberg. Foto: Sören Håkanlind

Maximal lycka när Elsie-Marie blev svensk mästare

SM I KONSTINRAMNING
2022-10-12 11:12

Det var påtagligt glädjerus när Elsie-Marie Pihl, Blackstads Rambutik, på Glasdagen korades till svensk mästare i konstinramning.
– Riktigt maxat! utbrast hon. Det här blev ju också lite som en grand final på min yrkeskarriär. Nu kan jag gå i pension nästa år med extra gott samvete, intygade hon medan branschkollegorna på Glasdagengalan hyllade henne.

Årets tema för SM i Konstinramning var ”Maximalism”, med få direktiv i kriterierna, enbart kravet på att innehålla en bild och yttermåtten på själva ramen. För Elsie-Marie Pihl passade det perfekt.

– När jag fick veta temat visste jag direkt vad jag ville göra. Som gammal brevbärare blev valet av ett frimärke med kungen som bild självklart. Sedan lade jag till guld, sammet och hermelinpäls, ja ingen äkta då förstås, för att maxa uttrycket. Det nästan blev lite för mycket av allt, men jag är nöjd med resultatet, intygar hon.

Publikpriset till kollegan

Extra nöjd är hon också över att ”Publikens pris” gick till hennes kollega i rambutiken, Annika Kaspersson.

– Ja verkligen! Men jag önskade nästan att hon skulle vinna förstapriset efter att tidigare ha kommit tvåa tre gånger i publikomröstningspriset.

Grannlaga bedömning

Juryn med Pernilla Trane som ordförande hade som vanligt en grannlaga uppgift att bedöma och rangordna de tävlande bidragen.

– Kvaliteten på de nominerade inramningarna är fantastiskt hög, och det var vi förberedda på. Men när vi också erbjöd ett tema som lämnar stor frihet åt att sväva ut i egna kreativa lösningar blir det förstås extra svårt att jämföra bidragen som verkligen drar åt olika spännande håll, beskriver hon.

Tack vare ett beprövat poängsättningssystem kunde hon ändå, tillsammans med sina jurymedlemmar Jannike Simonsson och Theresa Mesquit, komma till beslut, där tvåa och trea i SM-tävlingen i år blev Therese Sjöberg, Stockholm Konst och Elin Åkerberg, Svalövs Glasmästeri/Glasorama.

JURYNS MOTIVERINGAR I SM I KONSTINRAMNING:

1:a pris, Elsie-Marie Pihl, Blackstads Rambutik

”En tekniskt utsökt inramning med stor hantverksskicklighet och designkänsla, utförd med finess och attityd. Konstinramaren har på ett kreativt sätt blandat flera olika material och har med tävlingens minsta motiv dessutom utnyttjat temat maximalt.”

 2:a pris, Therese Sjöberg, Stockholm Konst

”Den här inramningen visar med storartad sinnrikhet hur färg och form kan kombineras i en fulländad balans.”

3:e pris, Elin Åkerberg, Svalövs Glasmästeri/Glasorama

”Med sitt tredimensionella djup och i former av en yttre oktagon och en inre diamant ger denna fackmannamässigt utförda inramning en förhöjd exklusivitet.”

Läs mer om SM i Konstinramning

Bilder på de prisade bidragen: