Image
Man i svart -tshirt och solglasögon står framför en vägg med graffiti
Martin Karlsson, Karlsson & Dahl i Varberg

Möt glasbranschens alldeles egna DJ

MARTIN KARLSSON FRÅN KARLSSON & DAHL I VARBERG
2023-08-23 14:19

Martin Karlsson är glasmästarsonen som tillsammans med sin syster driver glasmästeriet Karlsson & Dahl med lokaler intill Varbergs enda rödljus. Trots att hans väg in i glasbranschen inte var lika solklar som beskrivningen av glasmästeriets läge i Varberg så trivs Martin. Lika bra nu som för 30 år sen då han först sommarjobbade på pappans glasmästeri. Mycket på grund av att branschen är under ständig förändring. Men kanske också för att han genom åren lyckats kombinera glasteknikeryrket med sitt stora intresse för musik. Martin är nämligen DJ och hans melodiösa house får hela glasbranschen möjlighet att ta del av under middagen på Kongress- och fasaddagarna i Malmö den 28 september. 

Martin Karlsson är uppvuxen i Varberg och driver sedan 2008 Karlsson & Dahl glasmästeri tillsammans med sin syster Cecilia Angergård. Sedan fem år tillbaka huserar de i en lokal belägen vid Varbergs enda rödljus. Dit välkomnar de bland annat kunder till den 250 kvm stora utställningslokalen som rymmer såväl glaslösningar som aluminiumprofiler. 

– Vi gjorde en stor satsning när vi flyttade hela verksamheten för fem år sedan och även om det tagit ett par år att bo in sig har det mesta nu börjat sätta sig och vi trivs jättebra, berättar Martin och poängterar att utställningslokalen är väl värd ett besök. 

Trivs i en bransch under ständig förändring 

Som ung hade Martin inte siktet inställt på att skära glas. Men efter både skola och militärtjänst sommarjobbade han hos pappans glasmästeri under tiden ”han skulle komma på vad han ville göra”. Nu har det dock gått 30 år och Martin är fortfarande kvar på samma glasmästeri; även om han ibland drömmer om att bli världens äldsta skibam då skidåkning också ligger honom varmt om hjärtat.

– Vår resa från ett mindre glasmästeri till att idag vara exempelvis producenter av aluminiumprofiler som också får förverkliga fina villaprojekt har varit en stor anledning till att jag stannat kvar i branschen, berättar Martin och lägger samtidigt till: 

– Det har också varit spännande att följa hur glasbranschen förändrats under de senaste 15 åren och att den rymmer så många härliga människor. Det har också gjort att jag velat fortsätta. 

Martin är DJ på Kongress- och fasaddagarna

man utomhus i vit t-shirt vid dj-bås
Martin Karlsson från Karlsson & Dahl i Varberg är kvällens DJ under Kongress- och fasaddagarna i Malmö. 

Huruvida möjligheten att kombinera glasteknikerrollen med DJ-yrket kan ha haft ett finger med i spelet till varför Martin stannat kvar i glasbranschen låter vi dock vara osagt. Att musiken är ett av Martin största intressen vid sidan om skidor, innebandy, resor, mat och golf går dock inte att ta miste på. Redan som 15-åring började Martin spela skivor under skoldanser och privata fester på olika bygdegårdar och Folkets hus. Senare på flera olika nattklubbar runtom i södra Sverige. När han spelade som mest genomförde Martin hela 120 spelningar på ett år, vid sidan om de vardagliga sysslorna på Karlsson & Dahl hemma i Varberg. Till både glasbranschen och föreningens stora lycka kommer vi få ta del av Martins erfarenhet som DJ under Kongress- och fasaddagarna i Malmö den 28 september. Han är nämligen den som tonsätter såväl mingel som efterföljande dansgolv under kvällens middag i restaurang Glasklart.

– Det känns spännande att få spela på Kongress- och fasaddagarna i Malmö. Genren jag håller mig till är house, men lovar en hel del igenkänning i originallåtar från 80/90-tal i ny tappning. Det kommer absolut inte kännas gammalt och lökigt utan snarare melodiös house som allt från 20 till 60-åringar brukar dansa med till, berättar Martin. 

Och även om inte låtlistan är satt vid skrivandets stund så är en sak säker; leende guldbruna ögon är struken då vare sig dansband eller schlager är Martins grej. Han låter sig dock hälsa att han tidigare lyckats övervinna både hårdrockare och dansbandsfantaster att ryckas med till musiken han spelar. Det bådar gott för en härlig septemberkväll i Malmö, inte sant?

Här läser du mer och anmäler dig till Kongress- och fasaddagarna.