Teknikföretagen presenterar sina krav inför vårens förhandlingar om nya kollektivavtal

AVTALSRÖRELSEN 2023
2022-12-21 11:26

Den 21 december växlade Teknikföretagen de formella avtalskraven inför vårens avtalsförhandlingar med If Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Teknikföretagen föreslår löneökningar om 2,0 procent samt ett engångsbelopp om 3 000 kronor i ett 12-månaders avtal.

– I förhandlingarna vill vi adressera det allvarliga ekonomiska läget. Det tycker vi inte att fackens krav gör. Därför lägger vi ett motförslag för första gången i den här speciella situationen, det har inte skett tidigare i Industriavtalets historia, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

Facken inom industrin har lagt fram krav som enligt Teknikföretagens beräkningar landar mellan 4,4 – 5,2 procent. Det är det högsta kravet som facken ställt på 25 år.

– För Glasbranschföreningen är det centralt att nivån som fastställs inom Industriavtalet blir normerande för alla avtalsområden, därför följer vi såklart förhandlingarna inom industrin med stort intresse, säger Torbjörn Carlberg, förhandlingschef på Glasbranschföreningen.

Glasbranschföreningen växlar yrkanden med Byggnads 16 februari 2023 och med Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer 22 februari 2023.

Vill du veta mer om Teknikföretagens krav inför avtalsrörelsen 2023 kan du se inspelningen av deras presskonferens som hölls 21 december 2022.