Image
En kvinna och man i svarta tröjor inomhus
Från vänster: Helene Back och Daniel Back på Trollhättans Glasmästeri.

Trollhättans Glasmästeri – hundraåringen som gjorde allt annat än försvann

MEDLEMMAR I FOKUS
2023-03-09 11:23

Bra utfört arbete, nöjda kunder och medarbetare som trivs och har roligt ihop. Det är nyckeln till hur en verksamhet överlevt i 100 år enligt Daniel Back, vd på Trollhättans glasmästeri. För 2023 är året de ska fira just det – 100 år. Känn på den och läs mer om glasmästeriet i Trollhättans väg till var verksamheten befinner sig idag.

Samma lokaler sedan 1945

För hundra år sedan startade Daniel Backs farfars far glasmästeriet i Trollhättan. Inte just i lokalerna de bedriver verksamheten i idag, men i Trollhättan.

– Glasmästeriet flyttade runt en del innan de 1944 byggde lokalerna som man sedan flyttade in i 1945 och som vi fortfarande verkar i idag, berättar Daniel i ett telefonsamtal där vi lyckats få loss ett par minuter av hans tid.

Fjärde generationen på glasmästeriet i Trollhättan

Daniel tog över glasmästeriet från sin pappa och är nu fjärde generationen på glasmästeriet Trollhättan, en verksamhet där flera områden ryms under samma tak.

– Vi är idag fyra personer som arbetar här, tre av oss utför olika jobb inom planglas, bilglas och inredningsglas. Men sen ett par år tillbaka är också min syster Helene ansvarig för inramningen och kundmottagningen, säger Daniel och lägger till att han ibland kan sakna inramningsdelen som han också utförde innan Helene började. Men uppdelningen de har nu sinsemellan fungerar jättebra.

Att Daniel skulle bli en del av glasbranschen och stanna kvar var inte ett helt spikrakt karriärsval, trots att pappan ägde ett glasmästeri.

– Efter jag gjort lumpen i början av 90-talet visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Men vände mig då till pappa och frågade om det fanns en plats för mig. Helt ärligt tror jag inte att det gjorde det, men pappa löste det förmodligen med en förhoppning om att jag skulle bli kvar, berättar Daniel och skrattar åt minnet.

Ser fram emot 100 år till

På den stora frågan om 100 år – vad är nyckeln? tvekar inte Daniel en sekund med svaret:

– Man gör ett bra jobb åt nöjda kunder, har bra medarbetare som alla arbetar i samma riktning och har roligt ihop, det är nyckeln till 100 år, säger Daniel.

Och fullt upp verkar de ha tillsammans på Trollhättans glasmästeri som sedan dryga årtiondet också är en del av Glaskedjan. Tack vare serviceavtal med två kommuner, bilglasarbeten, inramningsverksamheten, återkommande jobb för företagskunder och industrier runt om Trollhättan flyter verksamheten på som vanligt menar Daniel. Det är också planen för året – att köra på, men att som alltid utveckla och förbättra verksamheten. Och på frågan om de vill finnas i 100 år till, är Daniel återigen snabb på sitt svar:

– Ja det är inga problem, det fixar vi!

Hur de ska fira sina 100 år är ännu inte bestämt, utan planeringen ska börja nu under våren och firandet infaller någon gång efter sommaren hintar Daniel om. Från Glasbranschföreningen ber vi nyfiket om en uppföljning från firandet och tackar för ett trevligt samtal.